Мркоњић Град: Обиљежено 26 година од отварања масовне гробнице

У Мркоњић Граду је обиљежено 26 година од отварања масовне гробнице, из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и војника, које су на звјерски начин убили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране у јесен 1995. године.

На спомен-обиљежје у православном гробљу, положени су вијенци и служен парастос.

Љубинка Крека из Мркоњић Града у масовној гробници пронашла је тијело супруга Јове , а неколико дана раније на Бунаревима брата. Присјетила се тих тешких дана и великог бола за страдалим супругом и братом.

Љиља Перић, у масовној гробници пронашла је тијело оца Душана, брата Слободана и стрица Милорада. Боли је што за злочине још нико није одговарао.

Из масовне гробнице есхумирана су тијела 181 убијеног српског цивила и војника. Сва тијела су била масакрирана, што је утвртио и патолог Зоран Станковић.

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је новинарима да данашњим поменом Република и српски народ још једном исказују своје поштовање за жртву коју су дали невино страдали борци и цивили за слободу, очување и стварање Републике.

– То показује однос у БиХ, када нас сваким даном увјеравају да не постоји равноправност и једнак приступ, да постоји разликовање жртве и да једино српска жртва нема право на поштовање и на процесуирање оних који су то починили – истакао је Жупљанин.

Синиша Симикић из Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражења несталих лица подсјетио је да је Републички центар у свом пројекту Попис жртава српског народа у одбрамбено-отаџбинском рату евидентирао 2.214 српских цивила и припадника војске и МУП-а Српске који су смртно страдали у временском интервалу љето-јесен 1995. године у 13 заподнокрајишких општина.

Он каже да су Срби, који су се вратили на овај простор послије потписивања Дејтонског споразума, затекли стравичне призоре.

– Затекли су стравичне призоре, баш овдје, на овај дан, прије 26 година. Обдукцију пронађених лешева радио је сада покојни патолог Зоран Станковић из чијих записника се види да су људе махом убијани тупим предметом у главу и да су свирепо мучени и убијени – подсјетио је Симикић.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите кажу да жртве из масовне гробнице нису биле жртве из борбених дејстава, већ лица која су мучена и мучки убијена.

– То су били мучки убијене жртве, што је показала обдукција, а нажалост правде још увијек нема. Анализирајући ко је то починио, није ни чудо што нема правде. Живимо са тим народима у једној републици и можемо слободно рећи да је пола републике против тога, што доказује Тужилаштво БиХ које за 26 година није покренуло оптужницу – каже Милан Торбица из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Позвао је цјелокупни српски народ да буде јединствен и јак и да јача Републику Српску и њене институције.

Осим у масовној гробници из које је есхумирано 181 тијело, још 176 тијела убијених цивила и војника пронађено је у више других гробница.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар