У Сијековцу код Брода обиљежено 30 година од стравичног злочина над српским народом

У Сијековцу код Брода обиљежено је 30 година од стравичног злочина над српским народом, који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.
На данашњи дан 1992. убијено је деветоро српских цивила, а касније још 37 мјештана. Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Запаљено је 15 кућа и црква. Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ .
https://youtu.be/dSsY-k0rDjA

Званичници Српске поручили су да Сијековац треба стално да нас подсјећа колико смо платили слободу и колико треба да је бранимо. Истичу- Да није Републике Српске, не би било ни сјећања, ни памћења.

Сваке године на данашњи дан срце баке Миље Зечевић препуно је туге. И тако пуних 30 година. Иако је изгубила све што је имала, пркосно гази 92.годину и не да забораву своје најдраже.

Своју муку , али и наду у потомке, испричала је и званичницима Српске. Њени синови Петар , Милан и Васо и супруг Јован Зечевић, убијени су 26.марта 92.године када су у Сијековац упале регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

И сусједна породица Милошевић доживјела је губитак пет својих чланова. Свједочила је томе и Јелица Зечевић којој су убили мужа.

Злочин у Сијековцу је злочин против мира, злочин над комшијама, мјештанима и недужним цивилима, којима је српско име и презиме била једина кривица, а и пресуда,каже предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Зато је,каже, Сијековац мјесто које треба стално и изнова да нас подсјећа колико је важна слобода, колико је скупо плаћена и колико је снажно треба бранити у будућности.

– Оно што радимо сада јесте да, наравно памтећи све важно из наше прошлости, држећи нас будним због свега тога, стално јачамо Републику Српску, да наше институције оспособимо , и оне су оспособљене да за сваку кризу имају адекватан одговор – рекла је Цвијановић.

 

Српски члан Предсједништва Милорад Додикподсјетио је да је прије оружаних сукоба у БиХ у Сијековцу почињен монструозни злочин, што је дио плана елиминације Срба, а што се десило непосредно након референдума у којем су Срби елиминисани као конститутивни народ и након убиства српског свата у Сарајеву.

Република Српска је резултат одбране нашег народа, ми нисмо агресори, како то говоре некад, а нарочито из Сарајева, каже Додик.

– У том дану убијено је деветоро, а у току нашег отаџбинског рата још 37 људи из овог села. Овдје је живјело 1.000 људи, а данас живи 300. Како онда ми можемо бити агресори? Нећу да имам посла са онима који нас упорно називају и ходају по свијету и говоре како смо ми лоши. Нећу да имам посла ни са онима који међу нама сматрају да треба да се Република Српска што више дестабилизује. Вријеме у којем се данас налазимо изазовно је и треба очувати стабилност и мир, што ми и чинимо – поручио је Додик.

За страшни злочин и Сијековцу до сада је на десет година затвора осуђен само један злочинац . Нема заборава , али ни одустајања од правде, поручено је и данас из Сијековца.

– Послали су нам јасну слику о томе шта нас чека ако се не будемо организовани. Срећом српски народ се организовао, створио Републику Српску, одбранио српски народ и ослободио Брод – истакао је Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Начелник општине Брод Зоран Видић каже да су становници Брода добро запамтили шта им се догодило прије 30 година, али да је на млађим генерацијама да његују традицију сјећања.

У знак сјећања на погинуле у цркви Огњене Марине служен је парастос. Бројне делегације положиле су цвијеће и вијенце на спомен обиљежје.

Припадници регуларне хрватске војске са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

Агресија и окупација Хрватске војске трајала је до октобра 1992. када су јединице ВРС ослободиле Брод.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар