Служен парастос за борце на Теочаку и Мајевици

У Бијељини је данас служен парастос и положени вијенци за 68 бораца Војске Републике Српске коју су погинули на подручју Tеочака и Мајевице у одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су многи били заробљени и мучки убијени, а за тај злочин, као и за многе друге, још нико није одговарао, рекао је предсједник бијељинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Дарко Стевић.

Стевић је подсјетио да су на данашњи дан 1993. и 1994. године погинула 44 борца, који су били млади момци од 18, 19 година, те додао да је овај датум уписан као један од значајних за град Бијељину и регију Мајевице.

„С обзиром на цијену којом је плаћена слобода, мир и Република Српска, данас, као и прије 30 година, морамо да се ујединимо и пошаљемо поруке мира за наше будуће генерације како не би доживјеле нашу судбину“, рекао је новинарима Стевић.

Жарко Радић, отац борца који је погинуо 26. марта 1993. године на Теочаку, рекао је да је данашњи дан прилика да људи присјете свих бораца који су дали животе у одбрани Републике Српске.

Он је истакао значај едукације млађих генерација које треба да знају зашто је дошло до рата и за шта су људи гинули како би имали праву слику.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да херојство и славу палих бораца никада не треба заборавити, јер су они дали животе да би се данас живјело у слободној Републици Српској.

Парастос за пале борце служен је у Цркви Светог Ђорђа у Бијељини, након чега су положени вијенци и цвијеће код Централног спомен-обиљежја на градском тргу.

Цвијеће и вијенце положили су представници Градске управе, бијељинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, представници општине Лопаре, ветерани Републике Српске, припадници Оружаних снага из Касарне „Војвода Степа Степановић“, чланови породица палих бораца.

Након полагања вијенаца пристуни су обишли Спомен-собу палим борцима у градском музеју.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар