АКТУЕЛНО:

На 77. годишњици Батинске битке „нестале“ ленте са свих венаца осим једног

На платоу испред Музеја Батинске битке и ове су године бројне делегације присуствовале обележавању Батинске битке.

Удружење антифашистичких бораца и антифашиста Белог Манастира и ове је године 20. новембра поводом обележавања 77. годишњице Батинске битке и ослобођења Барање положило венце на споменике и спомен обележја на подручју Болмана, Шећеране, Брањиног Врха, Белог Манастира и Батине. Венци су традиционално положени на споменику палим борцима Болманске битке, раскршће код Болмана, споменику палим борцима за ослобођење Барање, парк у Шећерани, споменику палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, Брањин Врх, споменику палим борцима Црвене армије, Трг слободе, Бели Манастир, споменику на Партизанском гробљу, Бели Манастир, а централна манифестација одржана је на споменику палим борцима Црвене армије „Побједа”, Батина.

Подсетимо, након велике војне операције познате као Батинска битка коју су раме уз раме извеле снаге Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије у новембру 1944. године ослобођена је Барања. За нешто више од две недеље, колико је Батинска битка трајала, у тај небески строј бесмртника уписано је 2.175 имена, 788 југословенских и 1.387 совјетских бораца који су дали своје животе у херојској борби која је Барањи донела слободу и достојанствен живот.

На платоу испред Музеја Батинске битке и ове су године бројне делегације присуствовале обележавању Батинске битке. Свечано и у миру представници делегација попут амбасаде Руске федерације у Хрватској, генералног конзулата Републике Србије у Хрватској, Заједничког већа општина из Вуковара, Осијечко-барањске жупаније, Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније, делегације СУБНОР-а Аутономне покрајине Војводине положили су венце и евоцирали успомену на једну од највећих, најтежих и најзначајнијих операција на простору некадашње државе.

Овогодишње обележавање 77. годишњице Батинске битке и ослобођења Барање обележила су два догађаја, један пријатан и један срамотан. Према речима председника Удружења антифашистичких бораца и антифашиста Белог Манастира Николе Опачића на споменику палим борцима Црвене армије „Побједа” у Батини делегација фудбалског савеза Руске федерације положила је венац а то се, како се претпоставља, догодило уочи недавно одигране фудбалске утакмице између националних репрезентација Хрватске и Русије.

– То је било веома пријатно и угодно изненађење за све нас, али оно што није било угодно јесте да након полагања венаца, сутрадан, дакле ни након 24 сата, на десет венаца више није било ниједне ленте, сем на венцу који је положила делегација фудбалског савеза Руске федерације што је занимљиво. То је нешто што се на целом подручју Барање догодило први пут, и не знам што би на то човек могао рећи. Ми ћемо тај немили догађај свакако пријавити меродавним институцијама – рекао је Опачић.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар