На Банији сахрањен Бранко Тепић, дјечак из носиљке „мајке Кнежопољке“

Данас је у селу Мала Паукова, општина Суња, на Банији сахрањен Бранко Тепић (81), дјечак из носиљке „мајке Кнежопољке“ са чувене фотографије Жоржа Скригина.

Фотографија Жоржа Скригина, која је на неки начин одредила његов животни пут, постала је сведок страдања цивила у Другом светском рату. Данас се налази у музеју холокауста у Аушвицу.

„Након свих животних Голгота и странствовања у овом свету, због чега је себе често називао „вјечитом избјеглицом“, у 81. години живота преселио се у наручје Аврамово. Царство ти Небеско, брате наш.“ – рекао је парох петрињски, отац Саша Умићевић који је служио опело на сахрани Бранка Тепића.

Једна фотографија, настала 1944. године у Кнежици код Козарске Дубице, заувијек је постала симбол антифашистичке борбе и херојства народа Козаре и Поткозарја.

Преминуо Бранко Тепић, дјечак са чувене фотографије Жоржа Скригина (Видео)

Чувена фотографија настала је у Кнежици прије 78 годину, када је ратни репортер Жорж Скригин срео напаћену Милицу Тепић из дубичког Комленца, која је бјежећи од усташа и осталих фашиста, спасавала своју нејач.

Бранко Тепић, дечак са чувене фотографије Жоржа Скригина: Рођен сам у збегу, бежао и од „Олује“

Кријући се у шуми, бјежећи од покоља и логора, на леђима је носила двогодишњег сина Бранка, а за руку водила двије године старију кћерку Драгицу.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар