На Божићном концерту представили нове дечије секције

Вуковарска Просвјета је другог дана Божића организовала традиционални концерт којим се најрадоснији хришћански празник обележава и световно.

Након што су у претходним данима православни верници у Вуковару и околини прославили Божић у својим храмовима и домовима, осмог јануара дошао је ред и на то да се бројни од њих окупе у Ружичкиној кући на традиционалном концерту који организује локални огранак Српског културног друштва Просвјета. Најрадоснији хришћански празник обележен је тако уз рецитале, музику, песму и игру у вишесатном програму који је културно додатно обогатио целокупно овогодишње прослављављање Божића по јулијанском календару.

– О самом Божићу имали смо ових дана прилику да чујемо много лепих речи приликом боравка у црквама, доласка на литургије или у времену проведеном са породицом и пријатељима. Говорило се о љубави и радости свих нас поводом овог великог празника, а Просвјета већ традиционално даје томе једну световну ноту и уклапа се у све то. То чинимо и ове године својим програмом који је саткан од наших познатих учесника – рекао је председник вуковарског пододбора СКД Просвјета Миленко Живковић.

Програм су рецитацијама отвориле водитељке програма Милица Шарчевић и Невенка Лукић, а затим је наступило Вуковарско српско певачко друштво Јавор које је извело песме „Божић, Божић” и „Витлејеме стари граде”. Овога пута Јавор је наступио заједно са својим најмлађим члановима, а неки од њих касније су и самостално наступили пред публиком.

– Божићни наступи и радост рођења Христовог за нас су увек свечанији и важнији од других наступа. Прославили смо га већ на паљењу Бадњака и на Божићној литургији где смо исто певали. У поноћ смо певали литургију у храму на Доброј води након чега смо се сви заједно причестили. Овај програм је наставак читаве те прославе рођења Христовог и њему се посебно радујемо. Наше песме су увек прилагођене програму. Тако је и ове године с тим да се трудимо да сваке године мењамо и донесемо у репертоар неку нову песму – прича хоровођа Александра Кртинић.

Након Јаворовог наступа Божићну беседу читао је Немања Милинковић иначе певач и секретар овог певачког друштва. Програм је употпунила и Наташа Лапчевић на клавиру, али и деца из Борова насеља која су у оквиру вуковарске Просвјете од ове јесени кренула са пробама фолклора, глуме и рецитовања.

– У Борову насељу до сада нисмо имали никакве активности за децу па смо недавно у договору са Просвјетом одлучили да кренемо у организацију једне уметничке секције која би се бавила фолклором. Деца и родитељи имали су жељу за глумом и рецитовањем па смо истовремено формирали две групе. Фолклорну групу води професорица математике из ОШ Синиша Главашевић Санела Бунић, а драмско-рецитаторску секцију професорка српског језика из ТШ Никола Тесла Јелица Липовац Дудаш. Тренутно смо у привременом простору у којем одржавамо пробе два пута недељно. Када буде готова кућа коју тренутно обнавља Веће српске националне мањине у Борову насељу пребацићемо пробе тамо. Ово нам је први наступ уживо и заиста смо срећни због тога – каже чланица Просвјете из Борова насеља Татјана Липовац.

На Божићном програму наступила је и тамбурашка секција Просвјете која је пратила солисте Милисава Петковића и Живојина Јергића. Овим програмом вуковарски огранак традиционално улази у нову календарску годину.

– Драго нам је што смо имали прилику да овога пута представимо неке од наших нових акитвности, али и нове младе људе односно нашу будућност која ће нас сутра заменити на функцијама. Сматрамо да је наша дужност да укључујемо што више млађег нараштаја и пресемо им све оно што је значајно и вредно – говори председник вуковарске Просвјете Миленко Живковић.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар