АКТУЕЛНО:

На Црном врху служен парастос за 11 страдалих Срба

На Црном врху код Зворника данас је обиљежено 30 година од страдања 11 припадника Војске Републике Српске, Министарства унутрашњих послова и цивила, које су 10. септембра 1992. године из засједе убили припадници муслиманиских снага из Сребренице и Каменице.

Тим поводом служен је парастос, положени су вијенци и прислужене свијеће на спомен-плочу.

Предсједник Градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворника Миливоје Марковић подсјетио је да су на дијелу магистралног пута Зворник-Тузла, на локацији Црни врх, сребренички и муслимани из зворничке Каменице пресјекли колону возила која се кретала из правца Цапарди према Зворнику.

– У колони возила тога 10. септембра 1992. године убијено је пет припадника Војске Републике Српске, два припадника Министарства унутрашњих послова и четири цивила, од којих нико није био наоружан. Спаљено је више камиона и аутомобила, док су исти дан у ширем рејону погинула још три припадника Војске Републике Српске – подсјетио је Марковић.

Истичући да се и послије 30 година од злочина окупљамо на овом мјесту страдања, одајући почаст невино настрадалим лицима која су том моменту била само путници у колони возила, Марковић је рекао да су тај злочин из засједе извршили муслимани из Сребренице и зворничке Каменице дубоко у унутрашњости Републике Српске.

Он је нагласио да се предмет „Црни врх“, који је документован, налази у ладицама Тужилаштва БиХ које, изгледа, није заинтересовано за покретање истраге о овом злочину.

– Зачуђујуће је да ни послије 30 година од злочина у којем су страдале невине српске жртве правосудне установе БиХ још нису отвориле овај предмет – сматра Марковић.

Марковић је подсјетио да су у нападу на колону возила на Црном врху убијена лица из Рогатице, Олова, Сокоца, Источног Сарајева и Зворника и нагласио да се овај злочин не смије никада заборавити.

Он је подсјетио да је почетком септембра 2010. године на локацији страдања подигнута спомен-плоча посвећена невино убијеним српским жртвама и откривена на дан страдања 2010. године, да би је само шест дана касније поломила и скрнавила непозната лица.

– Недуго затим, исте године, непозната лица су однијела сто и клупе које су биле постављене око спомен-плоче, те исјечени ланци и металне цијеви којима је било ограђено спомен-обиљежје – подсјетио је Марковић.

Марковић је рекао да је почетком септембра 2012. године Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник, уз помоћ општине и локалне Борачке организације, поставила нову спомен-плочу већих димензија, са урађеном бетонском оградом и бетонским столицама и клупама.

– По други пут постављена спомен-плоча је 18. августа 2014. године оскрнављена, односно потпуно је полупана, да би недуго затим била постављена и трећа плоча која је, на сву срећу, до сада нетакнута – рекао је Марковић.

Он је рекао да је сваки вандализам над овом спомен-плочом пријаваљен полицији.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих, представници Градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Градске борачке организације, Градског удружења ратних војних инвалида, представници Полицијске управе, града Зворника и општине Осмаци.

Парастосу су присуствовали градоначелник Зворника Зоран Стевановић и начелник општине Осмаци Радан Сарић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар