Одржан помен жртвама злочиначке акције Медачки џеп

Удружење несталих и погинулих Суза организовало је у Цркви Светог Марка парастос поводом злочина хрватске војске у операцији „Медачки џеп”.

Операција хрватске војске „Медачки џеп” трајала је од 9. до 17. септембра 1993, убијено је тридесет шест цивила и педесет два војника Републике Српске Крајине. Међу страдалима је било 17 жена, а 26 лица је било старије од 60 година. На листи несталих води се још 11 лица.

Након парастоса постављено је цвијеће на споменик у Ташмајданском парку. Том приликом се присутнима обратила предсједница Удружења Суза Драгана Ђукић и подсјетила да у тој акцији рањених није било.

– Управо та чињеница и резултати прегледа тијела на српској страни (разбијене лубање, многобројне прострелне ране из непосредне близине, одсјечени дијелови тијела, живи бацани у ватру) упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених.

Комадант УНПРОФОРА, генерал Жан Кот, 19. септембра 1993, послије комплетног обиласка поменутих села, изјављује: „Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња, у неколико села кроз која смо данас прошли. Разарање је потпуно, систематско и намјерно”.

За злочине у акцији „Медачки џеп”, Хашки трибунал је оптужио Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, и ти су предмети касније предати хрватском правосуђу. Од њих тројице, казну је служио једино Норац – свега шест година.

– Пресуде изостају или су срамне и неадекватне. Тешко је породицама које још живе у неизвјесности, обзиром на процесс идентификација који је у застоју. Остаје нам нада да ће њихова бол неизвјесности ускоро престати. Не могу нам узети да његујемо сјећање на српске жртве и да чекамо правду која је спора. Надамо да ће истина и правда бити једног дана достижна – рекла је Ђукићева и додала: „Слава свим жртвама!”

Парастосу је присуствовао и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Тужилашто за ратне злочине Србије да покрене кривични поступак за добро осмишљени и планирани злочин над 88 српских цивила и ратних заробљеника.

– Српски народ не смије никада заборавити и не смије никад престати говорити о српским жртвама које су на на језив начин убијене у у три српска подвелебитска села. Посебно је значајно да као држава и народ његујемо културу сјећања на наше жртве и да се боримо за историјску истину о карактеру ратова деведестих година прошлог вијека и за истину о страдању српског народа. Не смијемо никада пристати на срамну у скандалозну замјену теза да се џелат прогласи жртвом и жртва џелатом.

Парастосу су присуствовали из Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач, директор Веритаса Саво Штрбац, предсједник Удружења Завичај Ненад Абрамовић, секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир, чувени лички професор Миле Рајчевић, историчари Милан Гулић и Никола Жутић…

Новинар српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар