Обиљежено 30 година од убиства Срба у Бродару

На Бродару, између Вишеграда и Рудог, обиљежено је 30 година од страдања осам бораца Војске Републике Српске, докторке и медицинске сестре из Дома здравља у Рудом, које су свирепо убили припадници тзв. Армије РБиХ.

Радећи најхуманији позив, на Бродару су страдале медицинска сестра Љубица Кастратовић и докторка Стојана Јововић. Убијене су у видно обиљеженом возилу хитне помоћи. Пошле су да спасавају животе, а њихова тијела су враћена у размјени тек послије два и по мјесеца.

Кобног септембра, бранећи Републику Српску, живот је изгубио и Новак Арсић.

У Рудом се и данас питају због чега међународне норме ратовања и заштите здравствених радника нису важиле и за Србе. Болније је и због тога што су злочинци некажњени.

Поручено је да Бродар мора остати мјесто које окупља и подсјећа на истину о страдању српског народа.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Александар Савић рекао је да је у години јубилеја Војске Републике Српске и година помена попут овога у Бродару, гдје су прије 30 година убијени војници руђанске и вишеградске бригаде и медицинско особље.

– И послије 30 година злочинци и налогодавци нису процесуирани, а доста доказног материјала је скупљено и предато у Тужилаштво БиХ. Бродар је синоним страдања Војске Републике Српске, као и њиховог спасења. У тунелу је један од војника ВРС попио отров да не би пао у руке злочинаца – истакао је Савић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се не смију заборавити они који су дали животе за Републику Српску, а посебно случај у тунелу Бродар гдје су убијени цивили који су спасавајући туђе животе изгубили свој живот.

– Нико од нас не оправдава било који злочин ако се десио над другим народом, али исто тако тражимо да се сноси одговорност за страдање српског народа на овим просторима – истакао је Ђуревић.

Према сценарију Вање Булића, режисер Срђан Драгојевић инспирисан овим догађајима снимио је филм „Лепа села лепо горе“. У овај филм уткана је исповијест Микајла Шимшића, једног од преживјелих српских бораца из тунела Бродар.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар