На данашњи дан 1997. преминуо потпредсједник Српске Никола Кољевић

На данашњи дан 1997. године преминуо је професор Никола Кољевић, некадашњи потпредсједник Републике Српске и један од оснивача СДС-а.

Никола Кољевић рођен је 1936. године у Бањалуци у угледној трговачкој породици. Дипломирао је теорију књижевности на Филозофском факултету у Београду, гдје је и докторирао.

Био је универзитетски професор, преводилац и есејиста. Важио је за једног од најцјењенијих познавалаца Шекспира у бившој СФРЈ.

Универзитетску каријеру започео је на Филозофском факултету у Сарајеву. Као шекспиролог, компаративиста, театролог и признати интелектуалац уређивао је угледне књижевне часописе „Путеви“ и „Израз“.

На првим вишестраначким изборима 1990. године изабран је за српског члана Предсједништва СР БиХ, а од априла 1992. био је потпредсједник Републике Српске. На тој функцији је остао све до првих послијератних избора.

Упоредо са политичким активностима, професор Кољевић био је ангажован на формирању Универзитета у Српском Сарајеву, данас Источном Сарајеву.

Сахрањен је у породичној гробници у Бањалуци. У парку испред зграде Народног позоришта у Бањалуци, 2019. године, у присуству највиших званичника Српске, откривена је биста професору Кољевићу.

Бисту су заједно откриле предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и Кољевићева кћерка Богдана.

У јануару 2017. године откривена је и спомен-плоча на родној кући Николе Кољевића у Бањалуци.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар