На Глођанском брду код Зворника служен парастос за 126 убијених бораца

На Глођанском брду код Зворника данас је служен парастос, положени су вијенци и прислужене свијеће поводом обиљежавања 28 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске, које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос је служио свештеник Мићо Бабић, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, представници борачких удружења Зворника и Шековића, Градске управе, Полицијске управе Зворника, као и појединци.

Предсједник Борачке организације Зворник Лазар Ристић рекао је да је на данашњи дан 1992. године на Глођанском брду почињен стравичан злочин, масакрирани су људи који су се ту затекли.

Он је навео да су непријатељске снаге извршиле невиђена мучења заробљених припадника Војске Републике Српске, везали су их бодљикавом жицом за храстове, који су касније посјечени да би били уклоњени докази.

“За злочине над 126 припадника Војске Републике Српске на Глођанском брду још нико није одговарао, али се надам да ће овај предмет Тужилаштво и Суд БиХ коначно узети у рад”, истакао је Ристић.

Ристић је додао да му се чини да сваки предмет у вези са злочинима над Србима Тужилаштво БиХ настоји на разне начине да опструише.

Секретар Градске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић поручио је са Глођанског брда српском народу да злочине не заборави, а правосудним институцијама да коначно почну да раде на процесуирању ратних злочинаца над Србима.

“Већ 28 година поручујемо са овог мјеста да је почињен стравичан злочин, да је убијено 126 људи, али сарајевско правосуђе остаје нијемо на све апеле, као да се не бави правдом него скривањем злочина”, рекао је Марковић.

Марковић је додао да се још трага за осам бораца несталих на Глођанском брду.

“Предузимали смо многе радње да се нестали пронађу, али Институт за нестала лица игнорише тражење несталих српских жртава, док се у посљедње вријеме захтијева да се не говори о тражењу несталих српских бораца или цивила, него само несталих лица”, каже Марковић.

Свештеник Бабић је након служења парастоса рекао окупљеним да се на овом мјесту незаборава, пале свијеће и моли Богу за спас оних који су своје животе изгубили прије 28 година.

“Чинимо то због тога што смо дужни и завјетовани, чак и у ова тешка времена, када се није препоручљиво окупљати, али учинили смо то поштујући све мјере које су донесене, јер не треба заборавити суштину, а то је да је овдје 126 наших војника страдало на најмонструознији начин, а да нема ни дан-данас одговорних за тај злочин”, нагласио је Бабић.

Истичући да жртва страдалих треба свима да буде опомена да се тако нешто никада више не догоди, Бабић је рекао да хришћани у срцима својим требају наћи опрост уколико је то могуће, али да се никада ни по коју цијену не смије заборавити шта се десило на овом мјесту.

Убијени и нестали борци на Глођанском брду били су припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске.

Парастос је служен у складу са препорукама надлежних органа донесених ради сузбијања ширења вируса корона.

Преузето: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар