На Глођанском брду служен парастос за 126 убијених бораца

На Глођанском брду код Зворника данас је обиљежено 29 године од страдања 126 бораца Војске Републике Српске, које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Још се трага за осам бораца Војске Републике Српске који су тога дана нестали на Глођанском брду.

Предсједник градске Борачке организације Лазар Ристић рекао је да се зна да су злочин на Глођанском брду починили муслимани из Каменице и Сребренице и да су заробљене припаднике Восјке Републике Српске мучили и везали за дрвеће бодљикавом жицом, који су касније посјечени да би били склоњени докази.

Ристић је додао да су сви наводи о почињеном звјерству припадника такозване Армије БиХ, потврђени у каснијем обдукционом поступку.

Он је навео да се предмет који се односи на овај злочин налази у Тужилаштву БиХ и да нико није одговарао, а велико је питање и да ли ће икада.

Он је оцијенио скандалозним да неки од надлежних у правосудним институцијама БиХ раде селективно и оптужују само једну страну, односно српску, што шаље јако лошу поруку.

„Због таквог рада тужилаштва и судства нема помирења међу народима у БиХ, нема ничега доброг“, рекао је Ристић.

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Данијел Стакић такође је указао на то да је овај злочин, који је починила такозвана Армија БиХ, прошао некажњено.

„То је жалосно и још је жалосније да Суд Бих не отвара предмет да да одговор за овај злочин који се догодио на Глођанском брду код Зворника“, рекао је он.

Он је додао да се губитај најдражег не може прежалити, али да је и за понос када се погине за одбрану свог народа.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положили чланови породице погинулих бораца, представници борачких удружења Зворника и Шековића, градоначелник Зворника и предсједници општина Шековићи и Осмаци, представници Трећег пјешадијског пука Војске Републике Српске, Полицијске управе Зворника и појединци.

Убијени и нестали борци на Глођанском брду били су припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске.

Годишњица страдања бораца Војске Републике Српске обиљежена је уз поштовање закључка Републичког штаба за ванредне ситуације за спречавање ширења вируса корона.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар