На иницијативу Линте у Koмесаријату је одржан састанак да избјегличке породице у Инђији стекну право откупа станова

На иницијативу народног посланика Миодрага Линте у четвртак 13. фебруара 2020. године у просторијама Републичког Комесаријата за избеглице и миграције одржан је састанак са представницима 68 избјегличких породица које станују у стамбеном објекту који се налази  у Улици краља Петра Првог  (тзв. жута зграда) у општини Инђија и представника Комесаријата. На састанку су били присутни: народни посланик Миодраг Линта,  представници Комесаријата Светлана Велимировић, замјеник комесара и сарадници, Оливера Николић, Данијела Павловић и Радмило Дедовић. У име представника станара били у присутни управник зграде Драган Родић, Ратомир Иваниш, Славко Борак и Миланко Латиновић.

Ово је још један у низу радних састанка на тему могућности коначног рјешавања права откупа станова и локала који се налазе у склопу објекта. Обзиром на дугогодишњу проблематику нагомиланих тешкоћа, оцјена присутних јесте да се у посљедње вријеме доста тога урадило и помјерило према коначном рјешењу. Уписано је коначно и право својине земљишта у корист Републике Србије на којем се објекат налази, што је до сада представљало препреку за даљње активности. Сљедећи корак је озакоњење, за које је Комесаријат спреман да сноси предвиђене трошкове поступка, истакли су представници Комесаријата.

 

Наредни задатак се односио на управника зграде да ступи у контакт са свим власницима станова и локала зграде. По ријечима управника зграде Драгана Родића у згради се налази око 150 пословних дијелова. Од тога 68 који припадају избјеглим лицима, 65 се односи на пословне локале и 17 осталих међу којима је 8 спорних власника са којима до сада није остварен директни контакт. У кратком времену треба и њих пронаћи, уз помоћ пореске управе и електродистрибуције. Након приближних процјена укупне површине, коју ће урадити Стамбена заједница, сљедећи корак би се односио на расписивање јавног позива и израду пројекта изведеног стања. Сам тај поступак трајао би око 6 мјесеци. Ово је био један од кључног проблема да се може доћи до коначног рјешења откупа. Све наведене радње потребно је убрзати  до сљедећег састанка у мјесецу марту, закључили су присутни на овом састанку.

                                                                                                        Информативна служба

                                                                                                       Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар