На Мраковици обиљежено 77 година од Битке на Козари

На централно спомен-обиљежје на Мраковици 30.6.2019. су поводом обиљежавање 77 година од Битке на Козари, положени вијенци.

Вијенце су положили српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске Душко Милуновић, Неђо Трнинић, Срђан Рајчевић, Лејла Решић и Петар Ђокић.

На централно спомен-обиљежје на Мраковици вјенце су положили и посланици Народне скупштине Републике Српске Андреа Дорић, Драгослав Кабић, Перица Бундало и Мирко Совиљ, потпредсједник Народне скупштине Србије Верољуб Арсић и замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестеџијанц.

Вијенце су положиле и бројне делегације, међу којима СУБНОР-а Републике Српске, удружења логораша Другог свјетског рата из Републике Српске и Србије, града Приједора и општине Козарска Дубица, Борачке организације Републике Српске, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Савеза ветерана, Удружење жена жртва рата Републике Српске, бањалучке канцеларије ОЕБС-а и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Полагању вијенаца претходио је парастос, који је служило свештенство Епархије бањалучке, а слиједи обраћање званичника и умјетнички програм.

Обиљежавању годишњице Битке на Козари присуствује и више стотина грађана поштовалаца тековина НОР-а из земље и иностранства.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном дијелу планине, 15 километара источно од села Међувође. Симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар