На православном гробљу у Глини служен парастос убијеним Србима

На православном гробљу у Глини на Банији данас је служен парастос Србима, које су усташе мучки убиле у покољу у Глини 1941. године.

Положени су и вијенци на спомен-костурницу.

Помену, које је организовало Вијеће српске националне мањине града Глине, присуствовало је више од 100 Срба, међу којима и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, који је потомак жртава.

Присуствовали су и градоначелник Глине Иван Јанковић и његов замјеник Бранка Митић Бакшић, замјеник жупана сисачко-мославачког из реда српске мањине Мира Олујић и руководство Вијећа српске националне мањине града Глине.

Арлов је, након полагања вијенаца на Спомен-костурницу, рекао да ту леже кости 2.000 Срба звјерски убијених у два покоља.

– У мајском покољу побијено је више стотина Срба из Глине, а у покољу који се догодио почетком августа 1941. године у глинској православној цркви убијено је око 1.500 Срба са Кордуна међу којима и моја четири претка – рекао је Арлов.

Он је захвалио руководству града Глина што поштује овај историјски догађај и што Срби сваке године могу слободно да положе цвијеће и прислуже свијеће.

Влада Републике Српске је, са 25.000 КМ, у децембру 2021. године финансирала комплетну реконструкцију спомен-костурнице подигните 1951. године.

Спомен-костурница сада је освијетљена и након 70 година, на спомен-плочу је први пут постављен православни крст.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар