Широм Српске положени вијенци на споменике борцима НОБ-a

Поводом 78 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату широм Републике Српске положени су вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима.

Поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, делегације града Требиња, градског одбора СУБНОР-а, Конзуларне канцеларије Србије у Требињу и Социјалистичке партије, положиле су цвијеће у требињском градском парку, на споменик борцима палим у борби против фашизма од 1941. до 1945. године.

Обиљежавању Дана побједе присуствовали су бројни грађани. Од 18 часова улицама Требиња проћи ће и ‘Бесмртни пук’.

Представници Градског одбора СУБНОР-а Бијељине, представници Скупштине града и Градске управе Бијељина, положили су вијенце и цвијеће на споменик ђацима и професорима Гимназије, који су страдали у Народноослободилачкој борби, у дворишту данашње Основне школе “Свети Сава” у којем је и биста народног хероја Радојке Лакић.

Обиљежавањем 9.маја желимо да укажемо на вриједности за које су се борили антифашисти овога краја и бивше Југославије, заједно са антифашистима цијелог свијета, истакао је Михајло Видић предсједник Градског одбора СУБНОРа Бијељина.

Испред Спомен-костурнице у Парку народних хероја у Добоју данас су вијенце положиле делегације добојског Удружења „Антифашисти и борци Народноослободилачког рата“, Градске управе Добој и добојске организације Млади социјалдемократи.

Предсједник Скупштине града Добој Срећко Рекановић рекао је новинарима да су у борби за слободу српски и руски народ дали највише жртава у Другом свјетском рату, због чега се оне морају сачувати од заборава и достојно обиљежавати сјећање на њих.

Делегације општине Мркоњић Град и општинског СУБНОР-а положиле су вијенце на бисте народног хероја Павла Џевера и скојевке Миље Ђукановић на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића Мркоњића.

Предсједник општинског СУБНОР-а Мирко Вученовић рекао је да се овај значајан датум обиљежава сваке године у знак сјећања на оне који су се одликовали храброшћу и који су дали животе за слободу.

Полагањем вијенаца код спомен-обиљежја борцима Народноослободилачког рата, те код споменика борцима Одбрамбено-отаџбинског рата побједе над фашизмом, у Омарској је традиционално обиљежен 9. мај, уз жељу да се страдање какво је народ Козаре претрпио у Другом свјетском рату – више никоме не понови.

Вијенце су положиле делегације СУБНОР-а, града Приједора и борачких организација.

Делегације општинских управа у Станарима и Петрову положиле су данас вијенце и поручиле да треба чувати сјећање на све погинуле у борби против нацистичке и фашистичке идеологије.

Испред Спомен-костурнице борцима НОР-а у Станарима вијенце су положиле делегације општинског СУБНОР-а, Општинске управе, те Општинског одбора Социјалистичке партије у присуству Радована Слијепчевића, јединог живог борца из Другог свјетског рата са подручја општине Станари.

Дан побједе над фашизмом обиљежен је и у Костајници.

Вијенац код споменика у градском парку положили су начелник општине Никола Јањетовић и предсједник Скупштине општине Милош Штековић.

Јањетовић је рекао да је Дан побједе прилика да са ода почаст свима који су погинули у борби за слободу, достојанство и бољи свијет.

– Полажемо вијенце погинулима са нашег подручја који су дали своје животе у Другом свјетском рату, ослободили овај простор и омогућили нам нормалан живот. Најмање што можемо да урадимо јесте да се код овог споменика поклонимо овим жртвама и одамо им захвалност – истакао је Јањетовић.

У Шамцу је одата почаст за 600 погинулих у Другом свјетском рату са подручја те општине, од којих 187 бораца.

Вијенце на Спомен-обиљежје погинулим борцима и жртвама Другог свјетског рата које се налази у централном парку у Шамцу данас су положили представници општине Шамац и општинске Борачке организације.

Потпредсједник Скупштине општине Шамац Јадранка Ђукић рекла је Срни да је у највећем оружаном сукобу у историји човјечанства српски народ значајно допринио слому нацизма и фашизма.

Представници СУБНОР-а и општине Котор Варош положили су вијенце на спомен-костурницу борцима погинулим у Другом свјетском рату у Котор Варошу поводом.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Војо Главаш рекао је да је у НОР-у учествовало више од 1.000 бораца са подручја которварошке општине, а да је 155 дало живот за слободу земље.

Он је истакао да никада не смију да буду заборављене жртве и преци који су пронијели славу по свијету, као одлучни борци за слободу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар