АКТУЕЛНО:

Најљепше гусле са Сарајевско-романијске регије

Гусле Брана Јовановића из Кнежине код Сокоца проглашене су за најљепше на изложби гусала „Насљеђе које спаја“, одржаној данас у Андрићграду.

Дарко Лечић, предсједник Гусларског друштва „Раде Јамина“, организатор изложбе, рекао је да је одржана и пригодна манифестација епски десетерац уз гусле, на којем су наступили умјетници из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

– Сарајевско-романијска регија је богата умјетницима који израђују гусле, тако да је највећи број гуслара из тих крајева – напоменуо је Лечић, те нагласио да гусле повезују Србе који живе у овим земљама.

Гуслар Владислав Јововић рекао је да прави гусле и да гусла, а воли историју и српски народ.

– Изложба гусала је за душу народа, за душу научника, за душу српског народа. Ова изложба је довољна да је погледате и да вам остане сјећање – нагласио је Јововић.

Миланко Јанковић са Сокоца, који је изложио своје гусле, рекао је да је 1976. године први пут направио гусле.

– Од тада до данас направио сам око 500 гусала. То је мој други живот, ја сам инвалид, да ми није гусала, чини ми се да не би могао живјети – истакао је Јанковић.

Ова манифестација је одржана уз подршку Министарства културе и информисања Србије, Министарства спољних послова Србије, предузећа Хидроелектране на Дрини и општине Вишеград.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар