Најтрагичније бојиште Другог светског рата: Обележена годишњица на Сремском фронту

Полагањем венаца и одавањем државних и војних почасти данас је на спомен комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима обележена годишњица од пробоја Сремског фронта.

Сремски фронт је једно од најтежих и најтрагичнијих бојишта Другог светског рата, на коме је од октобра 1944. до 12. априла 1945. године учествовало око 250 хиљада војника са обе стране, преноси РТВ.

Министарка Дарија Кисић предводила је државну церемонију у оквиру спомен комплекса „Сремски фронт“ поводом обележавања 77. годишњице од пробоја Сремског фронта, недалеко од Шида.

Након полагања венаца на спомен обележје, државних и војних почасти, са скупа је поручено да су поуке које носи Сремски фронт вредне, а да они који су дали животе за слободу никада неће бити заборављени

Церемонији су поред представника Владе и Војске Србије, присуствовали и дипломатски представници, представници сремских локалних самоуправа, Сремског округа, као И СУБНОР-а. Међу њима је било и преживелих бораца ове велике битке.

Фронт је био успостављен пошто су отпочеле борбе за завршно ослобођење Београда и целе земље.

Током 175 дана, од октобра 1944. до 12. априла 1945. вођена је битка у којој је учествовало око 250 хиљада војника. Животе је изгубило око 13.500 бораца Народно ослободилачке војске Југославије.

Пробој Сремског фронта означио је крај Другог светског рата на територији Србије.

Преузето са: Б92

Коментари
  • Tragedija je utoliko veća što je na Sremskom frontu živote ostavila mladost Srbije. Na Sremski front upućivani su mladići iz Šumadije bez dana prethodne vojne obuke i bez iskustva u borbenim dejstvima. Mladići su upućivani u rovovsku borbu u nemogućim uslovima koji su više ličili na klanicu. Izginu tolika mladost najboljeg dijela Srbije, tugo moja.

    среда, 13. април 2022.

Напишите коментар