Навршило се 77 година од усташког злочина у Пиви

Навршило се 77 година од злочина који су над више од 1.200 Срба у Пиви починили припадници злогласних СС дивизија, фолксдојчерске „Принц Еуген“ и муслиманске Ханџар дивизије, те усташе из Гацка.

Тачан број жртава никада није утврђен, али се процјењује да су 7. јуна 1943, на Тројичиндан, за само неколико сати зликовци убили више од 1.200 недужних људи метком, ножем, бацили са литица и спалили. Једина кривица им је била што су били православни Срби.

Најтеже је пострадало село Дола у коме је побијено више од 500 људи, од којих су чак петина била дјеца. Најмлађа жртва била је новорођенче, рођено непосредно пред стријељање сопствене мајке. Страдало је без имена.

Чувена је прича о дјевојци Јаглики Аџић од 17 година која је успјела да побјегне Нијемцима који су јој цијелу породицу затворили у колибу са још педесатк људи и живе спалили.

Чувши вриску и самртне крике својих ближњих вратила се, скочила у огањ и тако завршила млади живот.

Готово да нема пивског братства које није имало жртве тог крвавог пира. Само је код најбројнијих, Благојевића, страдало њих више од 200. Има и братстава која су заувијек угашена.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар