Жепа: 28 година од свирепог злочина у којем је убијено 45 бораца ВРС

Служењем парастоса и полагањем вијенаца обиљежено је 28 година од убиства 45 бораца Војске Републике Српске у Жепи.

Муслиманске формације напале су их из засједе, и поред договора да ће пропустити колону до радио-релејног чворишта на Великом Жепу. И поред бројних доказа, бх. правосуђе никада није процесуирало одговорне за овај злочин.

На Жепи је нестало 45 живота, али је убијена и нада да ће се спорадични пуцњеви стишати, убијен је мир. Били су млади, голобради, неожењени или тек закорачили у живот. Међу њима и хероина, медицинска сестра Стана Томић.

– Овдје је једина жена Стана Томић погинула, а данас сахрањујемо њеног сина. Просјек њихових година био је 35 – рекла је Мика Јокић супруга погинулог борца ВРС.

Двије ноћи и два дана преживјели су чекали помоћ, по шумама и не знајући једни за друге…

– Били смо 58 сати у окружењу, са толико мртвих и изгорјелих. Увијек је та слика у нашим главама – рекао је Бошко Томић изасланик српског члана Предсједништва БиХ и свједок масакра у Жепи.

И након масакра 4.јуна, убистава војника који су достављали храну обезбјеђењу радио релејног чворишта зловрх, па и проглашења енклава Жепа и Сребреница, константно су муслиманске јединице изводиле офанзивне и диверзантске атаке на српска села и становништво.

– Жељни крви, угледани на претке из ханџар дивизије и НДХ, светили су се српском народу. Од фебруара до јула 1995.године било је 35 диверзанстских акција из енклава – рекао је Милан Торбица савјетник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Завјет је Српска и подсјећање јавности и младих на карактер рата, на хероје који су омогућили мир и слободу. Паљанско шеталиште од недавно носи име 4. јуни.

– Да би се на тај начин за сва времена овјековјечило оно што су они учинили – навео је Бошко Југовић начелник општине Пале.

Два дана трајало је извлачење преживјелих, рањених, убијених. Током операције спасавања, из још једне засједе убијена су три припадника ВРС из Источног Старог Града.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар