АКТУЕЛНО:

Обиљежено 28 година од злочина над српским цивилима у Ледићима у Федерацији БиХ

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у селу Ледићи, у федералној општини Трново, данас је обиљежено 28 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила.

Парастос је служио парох трновски јереј Његослав Јелисић, уз саслужење свештеника Српске православне цркве и у присуству чланова породица настрадалих и представника града Источно Сарајево, општина у саставу града и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након тога вијенце су положили предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, делегација Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново, општинске Борачке организације Трново, Удружења грађана „Моје огњиште“ Трново и делегација Борачке организације „Илиџански борац“ из Источне Илиџе.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Републике Српске, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

За злочин у Ледићима још нико није правоснажно осуђен, а тренутно се пред Судом БиХ води поступак против Едхема Годињака кога као најодговорнијег, по командној одговорности, терете за злочине над Србима на подручју Трнова.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар