Јеврејски конгрес подржао иницијативу за забрану Блајбурга: Дуго година ово је био најјаднији примјер затамњивања историје

„Дуги низ година, овај догађај, којем су присуствовале хиљаде људи, а које су подржале хрватске владе и Римокатоличка црква у Хрватској, био је један од најјаднијих примјера затамњивања историје Другог светског рата било где у Европи“, каже се у саопштењу

Свјетски јеврејски конгрес у понедељак је изразио задовољство што је аустријски парламент усвојио резолуцију којом је забранио комеморацију на Блајбургу, која сматра „епицентром прославе јунака фашистичког про-нацистичког покрета“.

Парламент у Бечу донио је у петак необавезујућу резолуцију, позивајући министра унутрашњих послова да забрани комеморацију војницима бивше Независне државе Хрватске, савезника нацистичке Нјемачке током Другог свјетског рата, преноси Хина.

Резолуцију су, на приједлог Зелених, подржале све политичке странке, укључујући конзервативце премијера Себастиана Курца

Да се ​​не понови ‘срамотни догађај’

Аустријска странка Слободе слободе гласала је против, пренијела је агенција АПА.

„Светски јеврејски конгрес изражава задовољство што је аустријски парламент усвојио резолуцију … забрањујући годишње окупљање славећи поражену усташку војску на Блајбургу у Корушкој“, наводи се у саопштењу организације основане 1936. године у Женеви.

Конгрес верује да ће аустријско Министарство унутрашњих послова предузети све потребне кораке након примене ове резолуције да се овај срамни догађај више никада неће поновити на аустријском тлу.
Средином маја традиционално се одржава комеморација и католичка миса у близини Блајбурга, на југу Аустрије, за усташе, домобранце и цивиле убијене на крају Другог светског рата, као и на Крижном путу у данима који су уследили.

Манифестацију спонзорише Хрватски сабор, а субота или недјеља 15. маја ове године обиљежава се као Дан сјећања на жртве борбе за слободу и неовисност Хрватске.

Кровна јеврејска организација истиче да је комеморација на Блеибургу постала „епицентром прославе хероја фашистичког про-нацистичког покрета“ који су владали Хрватском током Другог светског рата и били одговорни за масовна убиства Срба, Јевреја, Рома и антифашистичких Хрвата.

Пример замућивања историје

„Дуги низ година, овај догађај, којем су присуствовале хиљаде људи, а које су подржале хрватске владе и Римокатоличка црква у Хрватској, био је један од најјаднијих примјера затамњивања историје Другог светског рата било где у Европи“, каже се у саопштењу.

„Овај храбри потез аустријских законодаваца шаље јасну поруку да у Аустрији нема места за такве безобзирне покушаје историјског ревизионизма. Не може се дати частан простор у националној историји ниједне земље за починиоце или учеснике геноцида. прошлости “, додаје се.

Светски јеврејски конгрес је међународна организација, која представља јеврејске заједнице пред владамапарламентима и међународним организацијама у више од 100 земаља.

Вест преузета са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар