У Слабињи служен молитвени помен за пострадале Србе у Другом свјетском рату и рату 1991-1995.

ВСНМ Општине Хрв. Дубица и СПЦО Костајничко-Дубичке парохије организовали су молитвени помен и сјећање на пострадале Србе за вријеме Другог свјетског рата и за пострадале у рату 1991- 1995. године. Парастос је служио Госп. Славиша Симаковић, протојереј-ставрофор Костајничко – Дубичке парохије. У овом Богу угодном дјелу учествовао је вјерни народ Слабиње и других мјеста.

Предсједник ВСНМ, М. Симић, обратио се присутнима и подсјетио на податке о страдању преко 550 Слабињаца у току Другог.свјетског рата, а у Општини Хрватска Дубица (укупно 5 насељених мјеста), пострадало је преко 1600 Срба. У најновијем грађанском рату (1991/95) пострадало је 10 Слабињаца. Крајњи резултат најновијег рата је прогон Срба из Хрватске.

„Грађански рат 1991 године испровоцирала је тадашња хрватска власт, која је заратила против својих грађана српске националности. Сецесија је била давно планирана. Данас представници РХ, политичари и други врше обмањивачко извртања чињеница. Ради се о извртању сопствене мисли, осјећања и ставова. Кад год неко намјерно изврће било какве чињенице он ће нужно изврнути сопствено стање духа. Лаж доприноси самообмањивању. Слави се прогон и убијање Срба. Озбиљном анализом утврдили би о чему се ради. РХ нема монопол над правдом и „истином“.“ – рекао је Симић и додао:

„Ових дана видимо да се у неким мјестима од неких српских организација као СНВ и др. (у Глини др. мјестима) приликом комеморација исказује пијетет и пострадалим хрватским драговољцима па тек онда пострадалим Србима. Прави се микс комеморација. Не дијелимо такав приступ. Сви смо ми за измирење али имамо и резерву јер неки злочини нису извршени од стране Срба а приписани су Србима. Важно питање је за чији рачун и у име кога је извршен злочин. Не видимо зашто би се Срби извињавали. Одржавањем данашњег молитвеног помена поштујемо наше жртве. Обавезни смо да одржавамо културу сјећања. И као опомену да нам се не понове оваква страдања. Наше достојанство нас на то обавезује.“ – закључио је Симић.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар