ХЕРОЈИ ЗАРАСЛИ У КОРОВ: Спомен-комплекс “Сремски фронт” код Шида и даље се нередовно одржава

  • СПОМЕН-комплекс “Сремски фронт” у Адашевцима код Шида, где се 12. априла 1945, одиграла завршна битка у Другом светском рату, ово лето као и претходних година, зарасло је у коров.

Непокошена трава, голубљи измет и прљава стакла на музеју, изникли коров између бехатона, само су део замерки Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, који сматра да о овом значајном споменику не може да се брине локална самоуправа, већ Министраство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Тако је кажу било до пре 11 година.

Највећи проблем представља текуће одржавање, па из Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици, на свака три месеца шаљу извештај Министарству да је време да се нешто предузме.

– Обрасла трава свуда, па чак и она која излази из плоча са именима жртава, ружна је слика са којом се сусрећу посетиоци. Локална самоуправа већ деценију одржава комплекс, а ми их стално упозоравамо да је запуштено, да трава треба да се покоси и да се уреди зеленило. Они се ангажују само око годишњице обележавања у априлу и до следећег ништа – каже Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици.

Мада је споменичко обележје уз ауто-пут Београд – Загреб, којим годишње прође више од пола милиона возила, ретко ко сврати и посети га. Примера ради, када је Спомен-комплекс 1988. отворен, за првих годину дана било је више од 200.000 посетилаца, а током прошлог месеца само 20! У Туристичкој организацији Општине Шид кажу да је 2019, било укупно 3.000 посетилаца, прошле због пандемије веома мало, а ни ове године није боље.

Музеј који је кружног облика, има отворен централни кров, па голубови праве највећи проблем са изметом на изложене експонате. Ни данас овде нема ноћног чувара, ни видео-надзора после пљачке Музеја пре шест година.

– Тада су лопови ушли кроз отворен кров, спустиле се низ ланце, отворили витрине и узели три аутомата, од којих је један имао вредност око 20.000 евра. Оружје још није пронађено, а витрине у којима је било још су празне – каже наш извор упознат са овим случајем. – На самом улазу у “Сремски фронт” из правца Шида, постоји само један скроман путоказ. Ништа више, као да се неко стиди да постави пано и обавести путнике како се стиже до овог историјског места, које као да изумире.

САХРАЊЕНО 15.000 ЈУНАКА

СПОМЕН-комплекс “Сремски фронт” изграђен је у Адашевцима на 29 хектара, са споменичким делом који се простире на шест хиљада квадрата. У Алеји изгинулих ратника сахрањено је 13.000 наших бораца, 1.100 припадника Црвене армије, 623 борца бугарске Народне армије и 163 Италијана припадника бригаде Италија, која је учествовала у овој епопеји.

С. Костић/ ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Преузето са: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

Нема коментара

Напишите коментар