Навршило се тридесет година од злочина у Паулин Двору

У један од највећих злочина над Србима у протеклом рату 1991. године свакако спада и онај у Паулин Двору када је убијено 19 цивила.

Злочин у Паулин Двору десио се 11. децембра 1991. године када су припадници 130. Бригаде хрватске војске упали у кућу Андрије Буквића у Паулин Двору, где су претходно били затворени цивили, мештани овог села, који су у ноћи 11. на 12. децембра убијени.

Наиме, мештани Паулин Двора након почетка ратних дејстава нису се оружано организовали, а када су у село почетком септембра дошли припадници хрватског МУП-а део становништва је избегао у Србију и Босну, а део је остао у селу. Почетком новембра дошло је до значајнијег повећања хрватских снага у селу након чега је преостало становништво затворено у две куће.

До злочина је дошло око 21 час 11. децембра у једној од две куће у којима су били затворени мештани, а исте ноћи тела убијених одвезена су из села и у почетку скривана у војном складишту Луг код Чепина.

– Када сам дошао у ослобођено село од свих побијених код штале куће број 51, удаљене двадесетак метара, пронашао сам једно измасакрирано тело. Била је то моја сестра Вујновић Дара, рођена Суџуковић – изјавио је 1992. године Новица Суџуковић чији су родитељи Божо и Марија као и поменута сестра Дара убијени наведене ноћи.

– Сматрам да није неважно напоменути да сам, бојећи се оног најгорег, захтевао од југословенског Црвеног крста помоћ и то цео новембар и у децембру до самог чина злочина како би се омогућило мештанима да напусте село и сачувају животе. На жалост, без успеха – нагласио је тада Суџуковић.

Поред његових родитеља и сестре у овом злочину убијени су и Милан ЛабусВукашин МедићСпасоје и Милица МиловићБоја Грубишић, Милена РодићАнђа и Бошко Јелић, затим Драга, Митар, Миле, Боса и Петар Катић те Јово Гаврић, сви они српске националности као и Карло Кећкеш мађарске националности. Такође, из куће у којој се десио злочин, сутрадан нестала је болесна и непокретна старица Милка Лапчевић (81) чије је тело у марту 1992. године нађено 2,5 километра од куће, у близини села Храстин.

Суђење трајало десет година- без осуде по командној одговорности

Иако је убрзо након злочина покренута истрага о њему се почело говорити тек 1996. када су се за њега почели занимати хашки истражиоци. Због те чињенице тела убијених су у јануару 1997. године пребачена у пластичним бурадима у Лику, недалеко од Госпића, све са намером како би се заташкао злочин и сакрили трагови. Гробницу су 2002. године пронашли и ексхумирали истражиоци Хашког трибунала, а годину дана касније тела убијених идентификовали су чланови породица на Заводу за судску медицину у Загребу. Тела убијених сахрањена су у заједничку гробницу у Паулин Двору док су посмртни остаци Милке Лапчевић идентификовани 2006. године и сахрањени на Централном гробљу у Осијеку.

За овај злочин 2013. године суђено је тек двојици извршилаца иако су индиције да је у њему учествовало више припадника хрватских снага. У процесу који је трајао више од десет година Никола Иванковић звани Дангуба осуђен је на 15 година затвора, а другооптужени Енес Витешкић на 11 година.

У центар медијске пажње Паулин Двор дошао је 2010. године када су ово место и Вуковар посетили тадашњи председници Србије и Хрватске Борис Тадић и Иво Јосиповић. Након њиховог одласка из Паулин Двора више нико не помиње злочин у овом месту, а завршетком суђења двојици извршилаца нико више не тражи остале извршиоце као ни оне који су овај злочин наредили и оне који су га заташкавали.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар