АКТУЕЛНО:

Радановић: Срби враћени са хрватске границе, није им дозвољена посјета дједу у Книну

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да хрватски полицајац на граничном прелазу Стрмица није дозволио улазак у Хрватску троје Срба из ФБиХ који су намјеравали да посјете дједа у Книну, те позвао српске министре у Влади Ливањског кантона да утичу на рјешавање овог проблема, а хрватски полицајац да сноси одговорност.

Полицијски службеник је прекршио прописе и треба да сноси одговорност – рекао је Радановић.

Он је истакао да су му се обратили држављани БиХ, чије је пребивалиште на подручју ФБиХ, који су рекли да су враћени са граничног прелаза Стрмица, иако су посједовали негативан тест на вирус корона и потврду о вакцинацији против вируса корона.

Према његовим ријечима, полицијски службеник на граничном прелазу Стрмица био је дужан да изврши све провјере навода који су грађани БиХ рекли као разлог уласка у Хрватску, а не да их врати без додатних питања и провјера.

– Овај немили догађај представља жељу да се одврате људи да посјете родбину на територији Хрватске, јер су у овом случају то били Срби из Федерације који су кренули у посјету дједу који живи у Книну – објаснио је Радановић.

Према његовим ријечима, Срби су дошли на гранични прелаз аутомобилом регистарских ознака Србије, што је „додатно етнички мотивисало“ хрватског полицајца.

– С обзиром на то да је аутомобил имао регистарске ознаке Србије, сматрам да је то додатно етнички мотивисало хрватског полицијског службеника, јер је опште познато да се на територији Хрватске возила са таблицама из Србије лупају, шарају, да се таблице скидају – рекао је Радановић.

Радановић је објаснио да се на сајту МУП-а Хрватске налазе упутства за улазак страних држављана у Хрватску, гдје стоји да у Хрватску могу ући и они који брину о старијем лицу.

Он је истакао да се овакав проблем може ријешити једино на начин да се српски министри у Влади Ливањског кантона обрате за рјешавање овог проблема.

– Позивам српске министре у Влади Ливањског кантона да направе заједнички састанак са кантоналним министром унутрашњих послова и представницима Граничне полиције БиХ, како се овакви случајеви не би дешавали убудуће – истакао је Радановић.

Срби којима није дозвољен улазак у Хрватску у разговору за Срну су објаснили да их је троје било у аутомобили регистарских ознака Србије, посједовали су негативан тест на вирус корона и потврду о вакцинацији, међутим полицијски службеник им није одобрио улазак у Хрватску.

Они истичу да су објаснили да иду код дједа у Книн и да се враћају за неколико сати, те су приложили сву документацију, али је полицајац само рекао да „не мудрују и да се врате назад“, што је, како су рекли, у њима изазвало страх, али и згрожавања да службено лице поступа на такав начин.

О свему су обавијестили запослене на граничном прелазу Стрмица са стране БиХ, као и Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ .

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар