Неговање верске припадности Срба са истока РХ

Промоција књиге „Приђите, чеда, послушајте мене, страху Господњем научићу вас“ доктора Марка Шукунде одржана је 15. маја у Српском културном центру у Вуковару.

Након што је прошле године објавио своју прву књигу која је била намењена докторској дисертацији и стручнијој намени везаној за историју и теологију, парох трпињски доктор Марко Шукунда синоћ је у Српском културном центру у Вуковару промовисао своју другу књигу под називом „Приђите, чеда, послушајте мене, страху Господњем научићу вас“ која је, према речима аутора, намењена сваком човеку.

– У овој књизи се пре свега говори о животним стварима, подељена је на три велике целине и у њој се налази тумачење Светог писма. То је жива реч која је упућивана верном народу на Светим литургијама. Ми смо током сваке наше Свете литургије читали Свето Јеванђеље, зачала из Јеванђеља, било да су то недељне литургије, литургије на празнике или пригодне беседе везане за опело, крштење, венчање или слично. Увек постоји одређено Јеванђелско зачало које је намењено на таквој врсти догађаја и оно је у сваком случају увек различито. Ми смо се трудити да тумачећи Јеванђелска зачала, те речи самога Светог Писма Новог Завета, људима приближимо истине које су животног карактера. Било да је о времену када је владао коронавирус, када је неко у великој жалости, када неко има претензију према материјалним добрима, интересима или слично, нисмо се либили у тим беседама и тумачењима ни да критикујемо одређена стања која су се задесила, како у нашем месту Трпињи, тако и пуно шире – каже аутор Марко Шукунда који додаје како сматра да би управо ова књига помогла људима у разумевању цркве, односа према цркви, међусобних односа људи и да на тај начин живећи у овоме животу што квалитетније размишљамо о вечним добрима, смислу који нас окружује и о томе зашто је заправо сваки човек створен.

– Примарни циљ сваке беседе јесте да дотакне срце сваког човека и да на тај начин, разумевајући срцем човека поред себе, мало боље разуме и Бога и уопште свој смисао у овоме животу. Божија реч је вечна и она је актуелна у свим временима и свим народима. Ствар је само у томе да када је Божија реч изговорена и написана сам Бог је саткан у то Јеванђеље и писане речи и та књига је написана пре 2000 година, пре свега Нови Завет. Људи су били различити, различито су размишљали, другачије су околности биле у Палестини него овде на нашим просторима пре 2000 година, као и данас, зато је задаћа и нас свештеника, односно проповедника, да ту реч што више актуализујемо јер наши људи често долазећи у цркву у ствари не знају зашто ту долазе. Црква није део традиционализма, духовни део нашег бића је саставни део наше личности и ми без духовних ствари не можемо да будемо потпуни – појашњава Шукунда.

Издавач овог дела је Установа у области културе Српски културни центар која на овај начин помаже очувању и неговању националног идентитета и верске припадности Срба на истоку Републике Хрватске.

– Књига доктора Марка Шукунде „Приђите, чеда, послушајте мене, страху Господњем научићу вас“ изузетно је значајна за нашу Установу, јер поред културе, бринемо и о очувању верског и националног идентитета нашег народа. У књизи се, такође, налазе фотографије иконостаса трпињске цркве из 18. века које делу дају посебну вредност – рекла је директорка СКЦ-а Јелица Липовац Дудаш која је овом приликом најавила како вуковарску публику ускоро очекује промоција допуњеног издања књиге Влатка Ковачевића „Који је мој“, учествовање на Сајму издаваштва Заједничког већа општина Вуковар, те посете ученика основних школа.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар