Неприхватљив начин именовања новог Високог представника

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је данас у Бањалуци да Република Српска не може прихватити овакав начин именовања новог високог представника у БиХ, те позвала да се стане у заштиту међународног права.

Након састанка са лидерима политичких партија које чине владајућу коалицију, Цвијановићева је нагласила да је начин на који је извршено именовање новог високог представника неусклађено с оним што предвиђа Дејтонски споразум, те да међународна заједница показује недсљедност.

Цвијановићева је истакла да се нелегално мимо процедура покушава именовати нови високи представник.

„Разумијемо да је Валентин Инцко овдје годинама без кредибилитета, али то не значи да се при избору новог високог представниак треба да заобиђу јасно прописане процедуре“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је истакла да је постојала потреба да се недостојан међународни представник, какав је био Инцко, који се много пута окомио на Републику Српску, уколни са сцене, али да је недопустиво именовање које представља превару.

Према њеним ријечима, иза овог спорног именовања стоји група амбасадора окупљених у оном шта они називају Савјет за имплементацију мира /ПИК/.

„На основу међународног права и Дејтонског споразума, ми данас имамо државу која се састоји од два ентитета и Република Српска жели да штити и свој интерес и да остварује све своје функције управо на основу споразума на који смо дали сагласност, а не на основу онога што је он постао у међувремену“, поручила је предсједник Српске.

Цвијановићева је нагласила да је став свих ученика данашњег састанка да је начин на који је извршено именовање новог високог представника апсолутно неусклађено са оним што је предвидио Дејтонски споразум, односно међународни акт.

„Тамо јасно стоји да стране потписнице треба да буду те које утврђују приједлог, а да се та одлука потврђује релевантном резолуцијом у Савјету безбједности УН. Нема ту никакве групе амбасадора, која засједа, а онда предлаже ко је нови високи представник“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да се из изјава политичких представника у Српској јуче могло чути да је само једно именовање високог представника обављено у складу са процедурама, а да је све након тога била велика политичка игра.

„И ово сада је још један од начина да међународна заједница показује и одређену недосљедност и лицемјерје, али и да показује да у суштити не разумије шта су стварне потребе ове земље, ни на који начин се треба јачати унутрашњи дијалог. Они на сваки могући начин ускачу да покваре све оно што је потенцијална шанса да ми овдје преживимо“, рекла је Цвијановићева.

Један од орјентира учесника састанка су, тврди Цвијановићева, закључци Народне скупштине Републике Српске, која се више пута бавила питањем онога што јесте европски пут, Дејтонски споразум и у овиру тога високи представник и све оно с чиме се Српска суочавала током претходних година.

„То је значило бројна наметања, бројне интервенције међународног представника, по правилу увијек на штету ингеренција Републике Српске, на штету наших уставних надлежности, а опет у корист једног великог нереда до којег смо дошли у оквиру БиХ, гдје све мање вјерујемо једни другима“, подсјетила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, улога међународног фактора у БиХ би требало да буде да олакшају одређене процесе и да буду на услузи домаћим структурама да постижу одређене договоре у оквиру ове земље.

„Да постоји европски пут онда бисмо ми данас причали о неким дргим стварима, а не о томе како је нелегално, мимо процедура, мимо оног што је предвидио Дејтонски споразум, именован или се покушава именовати неки нови високи представник“, каже Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да ће сутра на састанак позвати представнике политичких странака из опозиције, да чује и њихово мишљење о овом питању.

„Након тога ћу процијенити да ли постоји потреба и да ли можемо у заједничком формату странака у власти и опозиције да поново продискутујемо одређене ствари почетком сљедеће седмице“, навела је предсједник Републике.

Данашњем састанку је присуствовао и предсједник Владе Српске Радован Вишковић, те лидери СНСД-а Милорад Додик, СП-а Петар Ђокић, Демоса Недељко Чубриловић, НДП-а Драган Чавић, Народне партије Српске Дарко Бањац, те представник Уједињене Српске Синиша Видовић.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар