ВУЧУРОВИЋ: Резолуција о Сребреници усмјерена против Срба; Република Српска ће постојати на радост и понос нашег народа

„Ово свакако није резолуција, него злоупотреба и поигравање са жртвама, њихово стављање у дневно политички контекст. То иницира поражена политика у Црној Гори, која је годинама имала прилику да покрене нешто овако, али им то тада није било профитабилно. И сада, када се неке од тих странака налазе пред распадом и падом рејтинга, потежу се овакве теме И буде се духови прошлости“, саопштио је на Одбору за људска права и слободе поводом Резолуције о Сребреници посланик ДФ-а Јован Вучуровић.

Он истиче да се питање људских жртава и злочина користи због пада рејтинга и користи се смушеност ове владе која има нејасне ставове по свим питањима.

„Ова резолуција никако не може довести до помирења, већ само подгријати тензије у Црној Гори. Једини пут који може довести до помирења је осуда свих злочина, а не само злочина у Сребреници. Ми Срби се питамо шта је са осудом бројних других злочина“, нагласио је Вучуровић.

И ова данашња резолуција, сматра Вучуровић, осим што је за дневнополитичку употребу странака бившег режима, она је усмјерена против српског народа.

„Али, нико не може Србима наметати кривицу за било шта. Српски народ је уз Јевреје, Русе и Пољаке највише страдао у Двадесетом вијеку, али је изашао и као побједник из оба свјестка рата. Не видим неку емпатију и осуду злочина од ових лажних душебрижника када се помену геноцид у Јасеновцу, Пребиловци, Јадовно, Челебићи, Велика, Пива, Корићка јама, Кравица, Братунац, олуја, бљесак… па онда нико не пита шта је са Србима из Сарајева, гдје су нестали ти људи. Нико не пита зашто пред тзв. Хашким трибуналом нико не одговара због олује и многих других злочина над Србима…не одговара јер је то антисрпски суд, који доноси и одлуке усмјерене против српског народа“, истиче он.

Такође, према мишљењу посланика Вучуровића, једна од намјера оваквог документа је да силом намеће ставове по неким важним питањима, што свакако неће моћи.

„Наш став, мој став, је јасан – у Сребреници се догодио злочин, а не геноцид, и због изношења става нико не може да сноси казне, јер је ово демократија. Злочина је било на свим странама, све их осудимо и не користимо жртве за наше политичке сукобе у Црној Гори, а све подгријано из екстремистичких кругова у Сарајеву. Поменух 20 вијек и страдање Срба, нарочито у другом свјетском рату. Исто нам је било припремано и деведесетих. Али смо у одбрамбено- отаџбинском рату 1992-95 успјели да спријечимо да нам се то понови у оној мјери као 1941-45. година, и из те борбе успјели смо да створимо нашу Републику Српску. Ето и то некоме смета, и због те чињенице се покрећу овакве иницијативе широм региона, као дио ширег пројекта – како би се уздрмала РС и довело у питање њено постојање. Али, РС ће постојати на радост и понос нашег народа“, поручио је Вучуровић и додао да поштовање и уважавање за све жртве, за жртве злочина у Сребреници, али да видимо и поштовање за српске жртве, па да онда причамо о толеранцији, мултивјерском складу.

ИН4С
Нема коментара

Напишите коментар