У Липовачи одржана прва литија на жита

Мештани вуковарског приградског насеља Липовача покренули традицију освећења поља и жита.

У вуковарском приградском насељу Липовача у недељу 30. маја одржана је прва литија на жита којом верни народ призива Божји благослов на поља и усеве. Након Свете Литургије у Храму Светог краља Стефана Дечанског, коју су служили пароси боровонасељске парохије протојереј-ставрофор Слободан Блажић и јереј Синиша Мићановић, свечаност се преселила у Липовачу где је испред заветног крста и тамошње богомоље Светог великомученика Прокопија формирана колона која је кренула је у молитвени ход према липовачким житним пољима.

– Уз благослов нашег преосвештеног владике Херувима добили смо прилику да први пут у овом нашем селу покренемо овај обичај, овај традиционални ход односно литију на жита. Овде се већина људи бави пољопривредом и ратарством и од тога живи и прехрањује своју децу и породицу. Овдашњи народ показао је своју огромну љубав према овој богомољи не само у виду прилога него у свакој прилици када овде нешто организујемо. Село јесте мало, али живи достојно и на томе му могу позавидети и много већа села. Добили смо благослов да се ове и свих наредних година, док је овог села и века, окупљамо и одлазимо на литију у жито да нам Бог, који је створио и небо и земљу и сву природу, помогне и благослови наша имања, усеве, поља, воћњаке и винограде и да нас заштити од сваке непогоде – рекао је свештеник Мићановић окупљеним мештанима Липоваче уочи литије.

Формирана колона потом је кренула од заветног крста према улазу у село да би се потом зауставила код њиве парохијанке Јованке Којић код које су свештеници служили молитвени чин.

– Верујем да је и Господ данас радостан што смо се на овај диван дан окупили у оволиком броју, а верујем да ће нас ако Бог да нагодину бити још и више да ову традицију сачувамо и да се овде сакупљамо. Захвалио бих се нашим данашњим домаћицама, тета Јованки и Милици Којић чију смо њиву и жито а при томе и све друге њиве и жито наших мештана данас осветили – рекао је парох Друге парохије боровонасељске јереј Синиша Мићановић.

О селу и приликама у њему говорила је и Јованка Којић у чијој њиви је први пут откако село постоји освећена земља и жито које је на њој посејано.

– Јако ми је драго што је ово одржано и то по први пут и што се окупио велики број наших мештана. Иначе, православна црква у селу никада није ни постојала. Видите и сами да је овде око нас још увек градилиште и пресрећна сам због тога јер сам рођена у овом селу, а тренутно имам 66 година и спадам скоро међу најстарије његове житеље. Ову нашу светињу посветили смо Светом великомученику Прокопију јер се село некада давно заветовало овом свецу и у центру већ годинама имамо овај заветни крст са иконом Св. Прокопија. Прича каже да је некада давно, можда пре више од осамдесет година ово село отукао лед и да тада нисмо имали никакву светињу ни заштитника. Тога дана је лед уништио све, а да нас овај светац штити доказ је што село већ дуго није задесила никаква непогода – прича тета Јованка.

Ово молитвено сабрање на Липовачи употпуњено је у Парохијском дому трпезом љубави за све учеснике и присутне госте који су се окупили на овој првој Литији чиме је означен почетак једне нове традиције у овом селу.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар