Неуништиви Кордунаш Мирко Цревар добио позлаћену медаљу борца

У просторијама Завичајног клуба Кордунаша 21. септембра уручена је позлаћена медаља борца Мирку Цревару, 97-годишњем борцу 8. Кордунашке дивизије. Медаљу је уручио Ђуро Шкаљац предсједник Удружења бораца 8. Кордуашке дивизије који је уједно и члан предсједништва Републичког и градског одбора СУБНОР-а. Када бисмо исписали биографију овог великог човјека и борца било би нам потребно мноштво страница. Видно ганут и срећан што види своје земљаке са сјетом је рекао како више нема међу живима његових другова са којима би могао да се присјећа ратних дана и преживљених злочина усташа. У његовој кући је и покренута идеја о оснивању дивизије.

Већ са 16. година је побјегао у партизане када је био секретар СКОЈ-а 1941. Са 15 година су га одвели „на клање“, 91 један дан је чекао на судњи час, али се неким чудом спасао.

Био је и партизански новинар. Завршио дописничку школу, био је дописник 8. Дивизије и објављивао текстове у листу Омладинском борцу.

Посебно је поносан на изградњу споменика у Вргинмосту на Цреварској Страни послије рата.

– Секретар комитета котарског Вргинмоста, тражили су да не смију да се помену усташе и да не буде написан на ћирилици.

Мирко Цревар се захвалио свима на овом пријатном изненађењу.

– Не преостаје ми ништа друго него да вам се од срца захвалим. Веома сте ме дирнули овим гестом и чињеницом да ме нисте заборавили. Ова медаља има посебну вриједност што сам је добио од Кордунаша, и што су се моји Кордунаши окупили како би ми је уручили – рекао је Цревар.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар