Нова Градишка добија православни храм, освештани темељи

Темељ за нови храм у Новој Градишки освештан је у суботу 11.7. у непосредној близини православног гробља у овом западнославонском месту.

Пре самог чина освећења, у парохијском дому у центру града, одржана је света литургија коју су предводили епископ пакрачко-славонски Јован и митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење свештенства пакрачко-славонске епархије.

– Данас смо, након више од 20 година после рата, поново засијали у Новој Градишки, у смислу да већ по четврти пут од давне 1736. године правимо нови храм који ће бити посвећен Светом оцу Николају. Храм у Новој Градишки се стално враћа као феникс после свих дешавања, не само деведесетих година прошлог века, већ и раније. Показујемо своју јачину, односно да можемо остварити оно што смо зацртали – прича парох новоградишки Огњен Тенџерић.

Претходни новоградишки православни храм саграђен је 1962. године, а срушен почетком 1992. Пре тога, храм који је био на подручју тадашње општине срушен је 1942. године.

– Нова локација нашег храма се налази на узвишењу поред православног гробља и то је добро јер ће нови храм представљати круну над градом. Данас се богослужење одржава у парохијском дому, у згради која је обновљена 2016. године, а исте године посвећена је и капела. Сам амбијент ове цркве је нама у суштини довољан јер може да прими број верника који долази у цркву. Разлог зашто смо желели да изградимо нову цркву је то што желимо да изађемо, да се више не скривамо и да имамо цркву на јавном месту где ћемо одржавати богослужење – објашњава Тенџерић како сада изгледа богослужење у овом граду у Бродско-посавској жупанији.

Стари храм срушен пре 28 година

Након 28 година, Нова Градишка добија храм, а то ће много значити православним верницима, не само у овом месту, већ и у околним селима.

– За православни народ на овом подручју, од Медара па према Старом Петровом Селу, ово значи много јер се у потпуности враћа наш идентитет. Враћамо се ономе што смо били, а били смо не само оснивачи, већ смо били и уткани у овај град, а били смо и покретачи његовог развијања. Нашим повратком, не само у смислу живота, већ и духовности, ударамо и ојачавамо темеље на начин какви су овде одувек и били – закључује парох новоградишки Огњен Тенџерић.

Нова Градишка данас броји око 600 православних верника, а на литургију долази око 50 људи. Литургији која је претходила посвећењу храма овога пута присуствовало је нешто више верника, а многи су дошли из околних села. Ипак, најрадоснији су били домаћини из Нове Градишке који су за госте и свештенство приредили послужење, онако како и доликује у данима петровданског поста.

– Пуно ми је срце, ово има велики значај. Драго ми је да су ударени темељи наше цркве и надам се да ће храм у скорој будућности бити изграђен. У околним местима су цркве девастиране, а неке се и обнављају. Види се да постоји жеља, али има мало верника, иако је наша епархија значајна у православној цркви – каже Мирослав Газибарић из Нове Градишке.

Литургијама редовно присуствује и Милка Шарић која је активна и у заједници, а за њу овај дан представља велико весеље.

– Окупило се много народа иако је пијачни дан. Жене из Нове Градишке и Коло српских сестара су се постарале да се присутни почасте и на тај начин увеличају овај догађај – прича Милка.

Постојање цркве и гробља доказ да су Срби били међу оснивачима овог места

Након литургије и послужења у парохијском дому, одржан је и централни део, односно чин посвећења темеља будућег храма који су такође обавили владике Јован и Порфирије. Након посвећења, епископ Јован поделио је плакете грађанима заслужним за почетак изградње храма, а митрополит Порфирије одржао је прикладну беседу.

– Сваки нови храм у овом месту био је лепши и величанственији од претходног па се надам да ће такав бити и овај. Није то због тога што ми који подижемо храмове хоћемо да показујемо инат и да пркосимо, него је то због тога што осећамо дубоку потребу да је храм, као место молитве, као место нашега сусрета са Богом, место међусобних сусретања у ком се укидају све препреке и у ком се укида све оно што нас раздваја – истакао је у својој беседи митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

У непосредној близини локације будућег храма Светог Николаја, налази се православно гробље на којем су сахрањени многи велики и учени Срби из Нове Градишке.

– Једна од главних специфичности овог гробља је то што је оно најстарије у граду. Када је град основан, бројао је 50 породица, а од тога је било 40 православних, како су их тада звали. Друга специфичност је то што су споменици девастирани после рата. Срушени су споменици од изузетне уметничке и историјске вредности, а неки су припадали фамилијама које су стварале овај град. То је на један начин било брисање прошлости и нас самих. Неки су споменици касније обновљени док су други остали уништени. Још једна специфичност је та што су овде сахрањени немачки војници, а разлог томе је тај што су били протестанти и одбијали су да се сахрањују на централном градском гробљу са католицима. Овде се налазе и остаци капеле Светог Николаја где су раније служени парастоси. Капела је по својој старости и уметничкој важности требало да буде споменик културе, али нажалост нисмо у поседу старих фотографија како би се регистровала при министарству културе – појашњава важност православног гробља у Новој Градишки председник локалног градског Већа српске националне мањине Горан Ногић.

Уз мештане, госте, свештенство и медије, овом догађају присуствовали су и многи политички представници Срба из западне Славоније.

Преузето са: СРБИ.hr

Нема коментара

Напишите коментар