Нови Град: 27 година од страдања 56 бораца Војске Српске

Служен је парастос у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, а породице погинулих, представници Борачке организације и општине посјетили су мјесна гробља у Пољавницама и Трећој Чађавици.

У нападу припадника такозване Армије БиХ из Цазинске крајине на локалитет Сува Међа у Бањанима 11. јануара 1993. године погинули су припадници Четвртог батаљона Новоградске бригаде.

Босиљка и Драго Гојић посјетили су гроб сина Зорана, погинулог на данашњи дан 1993. године када је имао 22 године.

– Сваке године сам овдје и тако ће бити док сам жива. И данас је као оног дана кад је погинуо. Немамо више никаквог ослонца у животу, немамо ништа – рекла је Босиљка.

Свештеник Небојша Њежић истакао је у бесједи у Пољавницама да су сви страдали за Републику Српску равни косовским јунацима, борцима и генералима који су у Првом свејтском рату бранили своју отаџбину, равни са 14.000 витлејемске дјеце чији је празник данас у календару.

– Ако наша дјеца, која су рођена послије рата, знају како су и зашто погинули њихови преци, то је показатељ наше освијештености и чување нашег српског идентитета – рекао је Њежић.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач положио је вијенац на спомен-плочу за 24 погинула припадника Војске Републике Српске и четири цивилне жртве рата, постављену на капелу у Пољавницама 2016. године.

– У историји наше општине 11. јануар 1993. године је један од најцрњих дана. У данима кад славимо Дан Републике Српске и обиљежавамо највећи хришћански празник Божић, са сјетом и поносом се присјећамо свих који су животе уградили у темеље Републике Српске – рекао је Лукач.

Он је навео да ће опшинска управа и у наредном периоду подржати сва удружења проистекла из минулог рада ради побољшања положаја борачких категорија.

Представници општине Нови Град и Борачке организације Нови Град положили су данас вијенце и на мјесном гробљу у Чађавици, гдје је сахрањено шест бораца ВРС страдалих 11. јанаура 1993. године.

Предсједник Борачке оранизације Нови Град Маринко Гачић рекао је да се чланови ове организације на данашњи дан, али и у свим другим приликама сјећају погинулих другова и одају им пошту.

Комисија за његовање традиције ослободилачких ратова у општини Нови Град, уврстила је овај датум у календар значајних датума за ову општину 21. октобра 2010. године.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар