Ново рухо перојског храма

Обнова вањског дела цркве Светог Спиридона и капеле Покрова Пресвете Богородице у истарском месту Перој завршена је после три месеца радова.

Након што су завршени радови на обнови унутрашњег дела цркве Светог Спиридона у Пероју, пре три месеца започела је и промена вањског изгледа цркве. Радови су се састојали од уређења порте, ограде, израде палионице за свеће, рестаурација куполе и целог звоника, те на крају постављања нове фасаде на цркву и капелу.

– Благословом његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима, а финансијском помоћу и добровољних прилога наших парохијана и Града Водњана, планиране радове смо успели у потпуности завршити. Иако је фасада на цркви урађена десетак година раније, утицајем временских прилика она је изгубила свој квалитет и боју, те у неку руку захтевала обнову. Првенствено су радови били базирани на обнови и рестаурацији звоника, на којем се већ увелико примећивало његових 180 година постојања. Обновљена је купола, оштећења, крст, опран и заштићен камен, те урађена заштита против птица које су највише доприносиле пропадању камена и прљања истог – навео је за сајт Епархије горњокарловачке парох перојски протопрезвитер – ставрофор Горан Петковић који је овим путем захвалио свим приложницима.

Место Перој налази се у саставу истарског града Водњан, а досељавање народа из Црне Горе започело је 1657. године, када је са ондашњим свештеником дошло око 70 људи.

– Црква у Пероју од 1788. није доживела велике промене иако смо је реновирали у потпуности. Задржан је изворни облик, имамо иконостас из тога времена и протеклих година смо уз помоћ Министарства културе Републике Србије рестаурирали иконостас. Литургије се служе суботом, недељом и на празнике, а верника буде нешто мање него у оближњој Пули јер је и број становника мањи – прича Петковић.

У Пероју данас постоји отприлике 50 породица које примају свештеника и који су изворни потомци Перојаца из средине 17.века.

Почела обнова и Саборног храма Преображења Господњег у Загребу

Нешто више од годину дана након земљотреса који је 22. марта 2020. погодио Загреб постављене су скеле на спољашњој страни тешко оштећеног Саборног храма Преображења Господњег у Загребу. Пре него што је поново, уз придржавање епидемиолошких мера, успостављено редовно богослужење у овом храму, загребачки православни хришћани одлазили су на литургију у капелу Светог Саве која се налази у склопу Гимназије Кантакузине Катарине Бранковић.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар