Обележен Дан Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори

У просторијама Књижаре Матице Српске – Друштва чланова у Црној Гори, у Подгорици, 13. новембра 2019. године организована је свечаност поводом обележавања Дана Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Председница Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, проф. др Јелица Стојановић, истакла је да је 13. новембар (дан Његошевог рођења) одабран за Дан Матице српске, јер је Његош био први члан Матице српске са простора Црне Горе. Стојановић је указала да се ове године ,,слави и 800 година аутокефалности СПЦ коју је накалемила светородна лоза Немањића и Свети Сава“. Такође, истакла је да су сви најстарији писани споменици у Црној Гори, везани са Немањићима и њиховим наслеђем, истучући да је ,,Свети Сава велики и несагледив, те да га само љубављу и вером можемо пригрлити и њиме живети.“

Присутним посетиоцима обратио се Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је истакао да ове године Српска православна црква прославља 800 година свог постојања и указао да ће јубилеј Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори бити обележен и изложбом фресака (копија фресака) које,  представљају ,,најдивније сведочанство 800-годишњице наше цркве, од устоличења Светог Саве у архиепископији Жичкој.“

У уметничком делу програма наступио је првак опере у Београду, Оливер Њего, уз клавирску пратњу Зорана Татуновића. Изложбу копија најлепших фресака из наших манастира, која је за ову прилику посебно постављена у Књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, публици је представио проф. др Слободан Раичевић.

Свечаној академији су присуствовали бројни књижевници, културни радници и еминентни професори српског корпуса у Црној Гори. Испред Амбасаде Р. Србије у Подгорици, били су присутни амбасадор Зоран Бингулац и први саветник Наташа Иванов. Такође, догађају је присуствовао и конзул-жеран Зоран Дојчиновић, испред Генералног конзулата Р. Србије у Херцег Новом.

Преузето са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар