Купрешани не заборављају завичај – Акција ограђивања гробља села Манојловићи(општина Купрес)

Један од проблема са којим се суочавају становници повратничких подручја на Купрешкој висоравни су стока и дивљач који девастирају споменике на гробљима у углавном пустим селима, као што су Манојловићи.

Нажалост, током рата, како нам је рекао Саво Бајић, ограда којом је било ограђено поменуто гробље је уништена и демолирана.

– Обиласком и реновирањем нашег гробља у Манојловићима дошли смо на идеју да поставио нову ограду – рекао нам је Саво Сајић и додао да су он и Предраг Остојић покренули ту акцију.

Тако је 15.6.2019. године почело ограђивање, кошење и чишћење гробља . Овој акцији су се придружили и остали сељани, а нису изостале ни комшије, пријатељи, рођаци и кумови из сусједних села Бућоваче, Голића, Баришића, Мишковића, Павловића, Кудиља и Благаја.

– Они су понудили да опет прикупимо средства за обнову, али није било потребе за тим јер нам је остало новца и од претходног прикупљања  који смо намијенили за тример. Тример ће нам помоћи у одржавању гробља.

Саво Бајић је нагласио да су сви послови завршени за три мјесеца, почевши од прикупљања новца, набављања материјала, кошења и постављања ограде.

– Још једном се захваљујем свима који су нас подржали и помогли нашу акцију на Купрешкој висоравни – рекао је Саво Бајић у своје и у име Предрага Остојића.

За Духове  15.6. свештеник Марко Ђурић је дао благослов организационом одбору и први донирао за ову акцију.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар