Обележена крсна слава Удружења Дурмитораца у Београду, Пренос моштију Светог Саве

Удружење  Дурмитораца у Београду обележило је 19. маја славу Удружења Пренос моштију Светог Саве. После молитве и ломљења колача у цркви Свете Тројице у Кумодражу, дружење је настављено  у Парохијском дому уз трпезу љубави, гусле  и песму.

Домаћини славе били су председник Удружења Томаш Ковијанић и потпредседник Мирчета Јокановић, а прослави су присуствовали чланови Удружења и представници братских завичајних удружења, Удружења Пљевљака, Ужичана и Мојковчана.

Председник Удружења Томаш Ковијанић на почетку је поздравио госте и осврнуо се на почетке рада Удружења, давне 1939.године.

-Удружење је тада основано, али због рата је престало са радом и свој рад је обновило 1993. године. Лично мислим да је ово Удружење постало право Удружење пре 5 година када смо на Управном одбору усвојили крсну славу. То је једногласно усвојено и заведено у све документе- подсетио је Ковијанић и нагласио да је потребно и важно вратити се српским коренима, српској слави и традицији.

-Без тога ми ћемо нестати- поручио је Ковијанић и изразио наду  да ће се Дурмиторци још дуго времена састајати у још већем броју.

Свештеник Средо Врањеш, парох цркве Св.Тројице у Кумодражу обратио се скупу са поздравном речи у којој је истакао значај оваквог окупљања у тешком времену у каквом данас живимо.

-И у овом тешком времену има нешто лепо, а то је овај тренутак у коме се овако окупљамо. Важно је да знате ко су вам и где корени, да знате да усмерите ове младе људе да чувају своје братство. То је нешто скупо – бити брат. Ово што радите наставите,  братство чувајте и преносите као братство. Христос каже бирајте мале стазе, и не нуди  нам ништа широко, јер они који иду широким путем, он их води у пропаст, а они који иду уским и трновитим путем, они се спасавају- закључио је свештеник Врањеш.

Мирчета Јокановић, потпредседник Удружења говорио је за „Српско коло“ о активностима и циљевима Удружења Дурмитораца које својим радом покрива територију три општине, Плужине, Шавник и Жабљак.

-У складу са Статутом Удружење Дурмитораца има за циљ очување обичаја и културе, сећања на историју и традицију родног краја, као и узајамног помагања Дурмитораца. Једном годишње организујемо манифестацију Дани Дурмитора у Београду, а организујемо и различите књижевне вечери, промоције књига и других уметничких стварања, као и дружења у нашим матичним општинама. Следећа манифестација коју припремамо јесте летње дружење у јулу, а од септембра настављамо са редовним активностима, припремом Скупштине Удружења и Дана Дурмитора који се одржавају у новембру- истакао је Јокановић, додајући да је једна од важних активности Удружења Дурмитораца и додељивање новчане награде најбољем ђаку завршног разреда основне школе из три матичних општина.

-Све активности се финансирају од чланарина и добровољних прилога донација чланова и пријатеља Удружења- закључио је потпредседник Мирчета Јокановић.

 

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар