Обележене две деценије од страдања Срба у Ораховцу

У Великој Хочи и у Београду обележена је годишњица страдања Срба и Рома, који су у јулу 1998. године отети у општини Ораховац. Многи од њих још се воде као нестали. Починиоци нису кажњени.

Пре две деценије од ОВК-а су, за три месеца, страдале 84 особе. Двадесет година касније породице и даље желе да сазнају где су њихови ближњи и где је правда за њих.

„Син ми је погинуо 1998. године, напад први када је био на Ораховац, бранећи свој народ, своју породицу“, каже Веска Мајимаревић.

„Ми смо на гробљу Орловача сахранили 2006. године, јер нам није било омогућено у нашим селима, 11 Костића и два Николића из села Ретимље и из Оптеруше свих осморо – четири Божанића, Банзића и Бурзића два брата“, наводи Олгица Божанић.

Посмртни остаци убијених Срба са подручја Ораховца пронађени су у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године.

Венце на споменик страдалим и несталим Србима положиле су делегације Канцеларије за Косово и Метохију, Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и Привременог органа општине Ораховац.

Годишњица страдања обележена је и у Спомен соби Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

„Није праведно да наши генерали војске и полиције буду у тамницама, а да команданти терористичке злочиначке ОВК-а буду у Бриселу“, истиче Симо Спасић из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Срби из Ретимље, Оптеруше, Зочишта, градског језгра Ораховца, уздају се у Специјални суд за злочине Ослободилачке војске Косова, који, међутим, још није подигао ни прве оптужнице.

„Желимо да верујемо да ће Специјални суд за злочине на КиМ донети макар некоме правду, ми то желимо, колико је то реално да буде то је друго питање. Што више време буде пролазило то не да ће сећања на ове мрачне догађаје бледети, бледеће докази, бледеће воља неких других људи који би за то били надлежни да се тиме баве“, поручио је Никола Селаковић, генерални секретар у Председништву Србије.

На Косову и Метохији српске породице трагају за 1.544 особе. И Срби и Албанци траже да питање несталих буде уврштено у приоритете дијалога Београда и Приштине.

Преузето са: rts.rs

Нема коментара

Напишите коментар