АКТУЕЛНО:

Обележено 20 година културно–уметничког рада у Бијелом Брду

Српског културно друштво „Просвјета“ из Бијелог Брда и тамошњи СКУД „ Јован Јовановић Змај“ прославили су 20 година рада.

У Бијелом Брду је у суботу 12. септембра обележено две деценије рада пододбора Српског културног друштва „Просвјета“ и Српског културно-уметничког друштва „Јован Јовановић Змај“. Тим поводом одржан је програм на ком је представљена монографија ова два друштва те постављена изложба фотографија са последњих 9 пударина на којој су посетиоци могли видети како се развијала једна од највећих манифестација у овом месту коју краси међународни карактер.

– Ово је мало другачији програм, другачији и ритам и тон. Иначе последњих девет година овај викенд одржавамо „Бјелобрдску пударину“, одлазимо у виноград и дружимо се у етно кући. Ове године смо због епидемиолошке ситуације то променили и организовали изложбу фотографија и овај програм поводом 20 година рада СКД „Просвјете“ пододбора Бијело Брдо и СКУД-а „Јован Јовановић Змај“. Иначе то је било планирано за 21. март, али је одгођено због Короне. Поделићемо захвалнице и повеље нашим члановима и сарадницима – рекао је председник бјелобрдског пододбора СКД „Просвјета“ Тихомир Секеруш који истиче неке од најзначајнијих дешавања у којима су се Бјелобрдци појављивали као учесници или организатори.

– Учествовали смо на Европској смотри фолклора, појавили смо се два пута као једино српско друштво на „Ђаковачким везовима“, такође смо два пута представљали српску заједницу у Липовљанима на Сусрету националних мањина те учествовали на Смотрама народног стваралаштва свих друштава у Хрватској где смо прве године освојили друго место. Циљ нам никада није био такмичење него приказати, неговати и чувати културу и традицију Срба у Бијелом Брду и на овом подручју. Током године пододбор и СКУД заједно организују манифестације „Дегустацију бјелобрдских вина“, традиционални годишњи концерт на ком учествују све наше секције и „Пударина“ те одржавамо сарадњу са многим друштвима као и са Српском православном црквеном општином те негујемо народне обичаје као што је и „Литија на жита“ – наводи Секеруш.

Две деценије културног рада у Бијелом Брду пратили су разни изазови, а данас је то борба за чланове којих је све мање.

– Тренутно је активна мушка певачка група и старија дечија група фолклораша где имамо 15 чланова. Радимо игре из Бијелог Брда, равничарске игре Славоније и Барање и пар игара из Србије. Са радом смо тек почели пре месец дана с обзиром на Корона вирус који нас је јако пореметио и назадовао. Када смо престали са радом доста чланова нас је напустило, деца су одустала од фолклора тако да иако смо имали две дечије групе, сада имамо само једну. Тренутно рад базирамо на учење нових кореографија, покушаћемо да обновимо део ношњи и очекују нас у октобру и новембру наступи на смотрама фолклора – рекла је уметнички руководилац СКУД-а „Ј.Ј. Змај“ Теодора Наранчић.

У културно-уметничком програму поводом 20 година рада и постојања пододбора „Просвјете“ и СКУД-а „Ј.Ј. Змај“ и 10 година „Пударине“ поред домаћина мушке певачке групе и фолклораша учествовао је и КУД „ Бранко Радичевић“ из Даља.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар