Обиљежавање 106 година добојског логора

Сутра ће у Добоју у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, бити обиљежена 106. годишњица од интернације Срба у аустроугарски логор у овом граду у којем је страдало 12.000 људи. Добојски логор из 1915. је први концентрациони логор у модерној Европи 20. вијека, а злочини почињени у њему имају сва обиљежја геноцида над српским народом. Основан је 27. децембра 1915. а затворен 7. јула 1917. Кроз њега је прошло око 46.000 људи.

Први конвој интернираних Срба из горњег Подриња и источне Херцеговине стигао је у Добој 27. децембра 1915. Половина од интернираца били су жене и дјеца.

– Довели су их у бараке, у нехумане услове, које су служиле као аустроугарске коњушнице. Највише је било тифуса, који је тада харао – прича Душко Милиновић, министар рада и борачко инвалидске заштите.

Намјера Аустро-угарске власти,након пораза од српске војске , била је да се на Дрини направи граница,односно тампон зону према Србији и да са подручја која су била под њиховом контролом у потпуности очисти српско становништво, Србе раселе и западно од Дрине униште. Због тога су у Добоју формирали логор за Србе , први логор у историји Европе, у којем је живот изгубило 12.000 људи.

Страшни злочин не смије бити заборављен, а то је један од разлога због којих је датум оснивања логора уврштен у значајне датуме из српске историје. Обиљежавање почетка инернације Срба у добојски логор предвиђено је сутра у 10.30 часова,када ће код спомен костурнице у Добоју бити служен помен за убијене српске логораше. У 11.10 часова код споменика жртвама добојског логора код жељезничке станице предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа, а потом и обраћање званичника.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар