Обиљежавање 30 година од страдања Срба у Буквичкој регији код Брчког

Обиласком мјеста у буквичкој регији у Брчко дистрикту у којима су страдали Срби у Одбрамбено-отаџбинском рату, те парастосом у Мјесној заједници Буковац, данас је настављено обиљежавање 30 година од страдања Срба из те регије.

На подручју буквичке регије током минулог рата страдало је 90 Срба, а само у акцији хрватско-муслиманских јединица од 11. до 14. септембра 1992. године убијено је њих 68, међу којима жене и дјеца, док тијела њих шест до данас нису пронађена, каже предсједник Одбора за обиљежавање 30 година од страдања Срба Јован Пудић.

Према његовим ријечима, више стотина цивила је било заробљено и мучено у логорима, око 2.700 је протјерано из својих кућа, а сва њихова имовина је опљачкана и девастирана.

„За злочин над Србима у Буквику до данас су изречене само двије пресуде и осуђена су два човјека“, рекао је Пудић новинарима.

Он је рекао да су породице страдалих Срба јутрос обишле насеља Боће, Бодериште, Горњи Рахић и Улице у којима су Срби били заробљени, мучени и убијани.

Обиљежавање 30 година од страдања Срба буквичке регије биће настављено у наредна два дана паљењем свијећа и полагањем цвијећа на мјестима убиства Срба.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије у сриједу, 14. септембра код Спомен цркве у Буквику служиће помен страдалим Србима, чему ће претходити бициклистички поход под називом „Буквик – да не заборавимо“.

У 13.45 часова Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Брчко приредиће пригодан перформанс, који ће у 19.00 часова бити одржан и у центру града.

Организатор обиљежавања 30 година од страдања Срба у селима буквичке регије је Удружење породица погинулих бораца Републике Српске у Брчком.

Преузето са: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар