Обиљежавање 80 година од битке на Озрену; Помен страдалима

На Озрену се сутра и прекосутра одржава обиљежавање 80 година од битке на вису Краљици на Озрену у Другом свјетском рату.

Војске нацистичке Њемачке и злочиначке Независне државе Хрватске повеле су почетком априла Офанзиву Тојфел три (Ђаво три) против српског народа Озрена у циљу уништења Озренског четничког одреда ЈВуО и истребљења срба Озрена и околине.

Након вишедневних борби против неупоредиво бројчано, технички и по оружју надмоћнијег непријатеља, у шуми на Краљици средином априла 1943. у збјегу се окупио сав српски народ чекајући смрт. Озренски четници под вођством Цвијетина Тодића, нису се предавали већ су одсудним јуначким јуришем успјели пробити непријатељски обруч и блиском борбом, прса у прса, протјерати непријатеља са Озрена. Тако Офанзива Тојфел три није испунила злочиначке циљеве.

Озрен није постао нова Козара, а народ Озрена је спасен од планираног геноцида.

Обиљежавање на ове догађаје, са благословом његовог преосвештенства Фотија, почело је 12. априла, отварањем изложбе фотографија „Српски соколови“ у Центру за културу и образовање Добој, а наставиће се преношењем изложбе у Центар за културу и спорт Општине Петрово сутра, у петак 21.04. У истој сали, са почетком у 19 часова, одржаће се свечана алкадемија „Истином против ревизионизма историје и симболике зла“.

У суботу 22. априла 2023. одржаће се помени на споменицима и мјестима на Озрену који свједоче о овим догађајима. Завршна манифестација „Час истините историје и пригодне бесједе о Горском штабу 600“ се одржава код Манастира Светог Николе под Озреном са почетком у 12 часова.

Циљ организатора је да се јуначки отпор Озренског четничког одреда неупоредиво јачем непријатељу, у борбама које су трајале од шестог до 22. априла, а нарочито ова одсудна битка на Краљици која је одлучила о голом опстанку српског народа Озрена и шире околине, никад не заборави и да се јунаци тих битака извуку из заборава у који су неправедно гурнути претходних деценија.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар