Обиљежавање Дана сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ

Обиљежавање Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у Независној Држави Хрватској почело је код спомен-костурнице у Горњем Јеловцу код Приједора, у засеоку Мацуре.

Парастосу код масовне гробнице, гдје је сахрањено 312 убијених из Јеловца и околних села, међу којима 75 дјеце млађе од 14 година, присуствују министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, делегација Народне скупштине Српске, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегација Конзулата Србије у Бањалуци.

Присутни су и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, као и предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић, делегација града Приједора и других општина из Поткозарја.

Овом обиљежавању, које је први пут организовано прошле године, присуствују и представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, СУБНОР-а Републике Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након парастоса делегације ће положити вијенце и цвијеће.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова одлучио је 12. октобра 2020. године да у Републици Српској буду уведена још два комеморативна догађаја – Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ и Спасавање савезничких пилота 1944. године – операција Халијард – Ваздушни мост, у рејону Добоја – Озренско село Бојанић.

Нема коментара

Напишите коментар