Обиљежен Дан Илијашке бригаде Војске Републике Српске

У порти манастира Свете Петке у Бијељини обиљежен је Дан Илијашке бригаде Војске Републике Српске.

Славна бригада Војске Републике Српске кроз коју је прошло седам хиљада бораца учествовала је на свим ратиштима, а погинуло је 539 њених припадника.

Илијашка бригада формирана је 20.маја 1992. године ,ради одбране српског становништва ове и сусједних сарајевских општина.

– Морам рећи да смо се нашли на злу мјесто у зло вријеме, а то је положај Илијаша за који сам малопре рекао да затвара правце према Тузли и према Сарајеву. Већина муслиманског становништва која је била у средњој Босни и Тузли наслањала се на нас – рекао је бивши командант бригаде Божидар Савић.

Учесници рата кажу да су се само у задњој офанзиви борили против 23.000 војника, али су одбранили свој завичај који су напустили након потписивања мира.

– Мислим да управо припадници Илијашке бригаде су били симбол храбрости војника Српске и у свијести и подсвијести становника сарајевско-романијске области знало се када дођу Илијашани да помогу, знало се да ће бити како треба – истакао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Након исељавања српског народа из Илијаша у Бијељини је подигнуто спомен-обиљежје у коме су уклесана имена 1. 264 погинулих српских бораца и цивила из Илијаша, Вогошће и Рајловца.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар