Обиљежен Дан одбране Новог Града

Служењем помена, полагањем вијенаца и цвијећа код централног спомен обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске, данас је обиљежен Дан одбране општине Нови Град у одбрамбено-отаџбинском рату.

Ратни командант Новоградске бригаде Ранко Дабић рекао је да се ова општина у септембру 1995. године бранила прво од напада регуларне Хрватске војске, а потом и такозване Армије БиХ.

– Уз Војску Републике Српске, у одбрани су учествовали и грађани и припадници Министарства унутрашњих послова. Новоградска бригада је 25. септембра, у садејству са једним батаљоном 43. Приједорске бригаде прешла у противнапад и ослободила за кратко вријеме привремено заузету територију новоградске и општине Крупа на Уни – рекао је Дабић.

Командант Петог батаљона Новоградске бригаде Мирко Новаковић сматра да је одбрана Новог Града била одлучујућа побједа у неравноправној борби.

– Борили смо се против више војске и поносни смо јер смо одбранили наш град и дио територије општине Крупа на Уни – рекао је Новаковић.

Начелник општине Мирослав Дрљача подсјетио је да су септембарски дани 1995. године били тешки и неизвјесни, али да је Војска Републике Српске извојевала одлучујућу побједу.

– Наша слобода је скупо плаћена животима бораца и цивила – рекао је он.

Авијација Војске Хрватске дејствовала је на територији општине Нови Град 6. августа 1995. године у Сводни, кад су гађали колону Срба избјеглих са Баније и Кордуна у злочиначкој операцији „Олуја“.

Након тога услиједио је напад регуларне Војске Хрватске на општине Нови Град, Костајница, Дубица и Градишка.

У нападу такозване Армије БиХ привремено су били заузети подгрмечки дијелови општине Нови Град.

Раније је 25. септембра организован Марш слободе до Новске планине, гдје је била линија задње одбрана Новог Града, а прошле и ове године, због епидемиолошких мјера искључен је из програма обиљежавања.

Скупштинском одлуком из 2010. године, 25. септембар се обиљежава као Дан одбране општине Нови Град у одбрамбено-отаџбинском рату и овај датум је календару значајних датума општине Нови Град.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар