Обиљежен Видовдан – национални оријентир српског народа

У манастиру Свете Тројице у Сасама код Сребренице обиљежен је Видовдан – крсна славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука. Служена је литургија и парастос погинулим српским војницима.

Честитајући Видовдан, званичници Српске поручили су да је Република Српска стабилна, без обзира на стални притисак и настојања да буде угашена и да је Видовдан национални оријентир српског народа.

– Ми смо народ који је могао да стане пред све оне који су покушали да нас окупирају и потлаче, без обзира на високо плаћену цијену, а историја је показала да смо увијек били на побједничкој страни – поручио је српски члан и предсједвајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Без Републике Српске не мислимо да живимо овдје и не мислимо да је дамо икоме. Варају се они који мисле да Српска нема потенцијал за одбрану. Наравно да има, али је сасвим легално и легитимно да имамо право да бранимо наше – Републику међународно верификовану Дејтонским споразумом – поручио је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да „више никада не смијемо показати било какав знак политичке наивности“.

– Мислим да требамо прво бити усмјерени ка његовању прошлост, али крупним корацима ићи напријед, знајући да никоме не желимо зло, али исто тако не дозвљавамо да нас било ко омета у остваривању наших циљева – јасна је предсједница Српске.

 

Истакавши, на обиљежавању крсне славе, да је Војска српског народа формирана након формирања оружаних снага друга два народа у БиХ, премијер Српске Радован Вишковић рекао је да је српски народ само бранио своје и да ће тако увијек и бити.

– Мир је најбоља алтернатива за ове просторе, али нећемо дозволити да се српском народу било шта лоше деси у будућности. То није порука усмјерена ни против кога, то је само порука „не дирајте нас, ми вас нећемо дирати“ – нагласио је Вишковић.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске оцијенио је да је пред Републиком Српском још много изазова.

– Намећу нам неке туторе да они воде бригу о нама, као да ми сами то не знамо. Томе се морамо супротставити јединством, заједништвом и слогом, памећу, јер је то једини начин да опстанемо – поручио је Савчић.

Крсну славу Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука честитали су и командант овог пука Милорад Крајшумовић и замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

– Видовдан је најскупља српска ријеч и она нас као завјештање прати кроз историју и даје нам поуку или поруку – истакао је Крајшумовић.

Околић је нагласио да „хоћемо само оно што је наше и не желимо никога да иритирамо, али и да поручимо снажно свакоме ко жели ратом да рјешава проблеме на овој територији – да рат никоме добро не носи“.

Видовдан је један од највећих празника српског народа који кроз историју, а и данас, пружа одговоре на многе изазове и питања, поручено је на данашњој свечаности у Сасама.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар