Обиљежена годишњица одбране Сарајевско-романијске регије

На Равној Романији и Сокоцу обиљежена је годишњица одбране Сарајевско-романијске регије у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ у Сокоцу служен је помен поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је живот положило више од четири хиљаде српских бораца

Након помена положени су вијенци и цвијеће на спомен-крсту на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ гдје почива 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Код Манастира Светог Георгија на Равној Романији служен је парастос.

Изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић изјавио је данас у Сокоцу да је Источно Сарајево модеран град у који се и даље мора улагати, јер је у њему будућност српског народа са простора Сарајевско-романијске регије.

Томић је рекао да је „Нови Зејтинлик“ свето мјесто гдје почива више од 900 српских бораца, који су за своју отаџбину дали животе.

Борци Сарајевско-романијске регије нису изгубили ни педаљ територије коју су бранили, чиме је херојски српски народ показао да ће опстати Република Српска, рекао је данас потпредсједник Народне скупштине Петко Ранкић на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је војничко гробље „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу најсветије мјесто гдје почива 949 српских синова, што значи да је на том мјесту сахрањен сваки четврти од 4.222 борца погинула у одбрани ове регије.

Обиљежавању су присуствовали изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић, предсједник Борачке организације Републике Српске Рада Остојић, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Присутни су били и представници Трећег пјешадијског Републике Српска пука Оружаних снага БиХ, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Бранко Короман, народни посланици Данијел Шкипина и Дарко Перјан, те начелници општина Сарајевско-романијске регије.

И представници Амбасаде Србије у БиХ положили су вијенац, као и породица са два и више погинулих бораца, БОРС-а, те Трећег Република Српска пјешадијског пука Оружаних снага БиХ.

Пошту су одали и народни посланици овог краја Страхиња Башевић, Данијел Шкипина и Дарко Берјан, делегација града Источно Сарајево и градских општина, те организација проистеклих из Одбмрабено-отаџбинског рата.

Одбијајући 35 непријатељских офанзива за скоро четири године ратовања, борци Сарајевско-романијског корпуса Војске Репоублике Српске извојевали су на данашњи дан 1995. године највећу битку заустављањем опште офанзиве коју је на широком сарајевском ратишту покренула тзв. Армија БиХ.

Од скоро 20.000 бораца тог корпуса сваки пети је погинуо, док их је 10.000 рањено.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар