Обиљежена слава Мјесне заједнице Блок „Б“ у Сремској Митровици

Поводом славе Светог Илије МЗ Блок Б из Сремске Митровице одржана је пасуљијада. Јубиларну десету Пасуљијаду поред МЗ организовали су и Завичајно Удружење Мостови на Дрини, Удружење Краљевина Србија и Удружење Моја Митровица уз подршку Града Сремска Митровица.

Месна заједница Блок Б има око 9.000 грађана, и једна је од најактивнијих у Сремској Митровици.

Кум овогодишње славе Драгиша Цвијетиновић је предао кумство Урошу Миленковићу, обојица су чланови Удружења Краљевина Србија из Бијељине. Драгиша је већ четврту годину у Сремској Митровици, гдје је радо вижен гост, а исто тако Митровчани су оберучке дочекани у Бијељини.

Ова гастро-туристичка манифестација окупи велики број такмичара, ове године око 40, али и посјетилаца који дођу да уживају у укусном пасуљу.

Слави је присуствовала и градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић која је навела да Град подржава ову манифестацију.

– Морамо похвалити Месну заједницу „Блок Б” због свих активности које успјешно реализују током године. Заиста морам нагласити да је једна од активнијих мјесних заједница на територији Града Сремска Митровица. На Пасуљијади је заиста све савршено и оно што је мени посебно драго окупио се велики број људи. Пожелела бих им и срећну славу и да наредан период буде још успјешнији од овога.

Драган Божић предсједник МЗ је навео да је ово требала да буде једанаеста пасуљијада, али прошле године није одржана због пандемије.

– Ово је једна од најлепших манифестација, мени најдража и овом народу овде, иначе ово је породичан скуп у част нашег Светог Илије, заштитника месне заједнице. Учествује око 40 екипа, од тога једна екипа је из Новог Места из Словеније, затим су из Републике Српске, нашег града и околине. Окупио се велики број грађана, учесника надам се да ће све бити у реду и због времена, да неће нека киша покварити, вероватно неће. У сваком случају биће ту и богат спортски и културни програм, добра храна, не сме нико остати гладан, нико не сме бити жедан.”

Зоран Јовичић учитељ из Руме представио нам је делегацију Словенаца који су присуствовали слави и Пасуљијади. Како је Зоран рекао за Српско коло Словенци су одушвљени гостопримством и атмосферома на Пасуљијади.

Јубиларни учесници на пасуљијади су Драгорад Вујиновић Гаја, Никола Јари и Ђоре Јовановски.

Око 13 часова су капитени екипа предали узорке пасуља, а четворица судија су дегустирала и оцењивала пасуљ.

Такмичари су нам открили да се пасуљ не досипа и вода не долијева. А све остало се чува као тајна.

Судије су одлучиле да треће мјесто освоје Жицари.

Друго мјесто су освојили МК Срем.

Побједници овогодишње пасуљијаде су Црвени такси.

Наша екипа је пробала пасуљ Завичајног удружења Мостови на Дрини и упутила све похвале куварима.

Поред пехара, прве три екипе су добиле и по котлић.

У бацању камена са рамена прво мјесто освојио је Владимир Ерак.

Друго мјесто припало је Владимиру Јаковљевићу.

Док је треће освојио Драгољуб Лакетић Баћа.

Награде за бацање камена са рамена су били ваучери за фаст фуд и картон пива.

У културно-умјетничком програму  присутне су одушевили талентовани момци из етно групе Завичај, а наступио је и хор Полифоника.

Спонзор цијеле манифестације Mitros Fleischwaren.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар