Обиљежeне 104 године од уласка српске војске у Бањалуку

У Бањалуци су, у организацији одбора влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова, обиљежене 104 године од уласка српске војске у овај град.
Програм обиљежавања почео је служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља за све убијене и погинуле цивиле и војнике у Првом свјетском рату.

На споменик бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевић у Бањалуци положени су вијенци поводом обиљежавања 104 године од уласка српске војске у овај град.

Вијенац су положили предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић и делегација града Бањалука

На споменик бану Милосављевићу вијенце су положили и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, градских и општинских невалидних организација и грађани.

Обиљежавањем 104 године од уласка српске војске у Бањалуку показује се поштовање према војсци која је ослободила овај дио Балкана у Првом свјетском рату и свим народима донијела слободу, изјавио је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Стевандић је нагласио да „данас када живимо у највећој слободи треба да се сјетимо наших јунака који су нам ударили и темељ и печат и направили светионик који се не може срушити јер свијетли у нашим душама и пренијећемо га свој дјеци“.

– То је била једина војска која је била ослободилачка и није водила акције према било коме, док су све друге војске које су долазиле на ове просторе вршиле злочине и рушиле вјерске споменике.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић изразио је задовољство што је на достојан и свечан начин обиљежен један од најважнијих датума за Србе са ове стране Дрине.

– Уласком српске војске у Бањалуку прекинуто је вишевјековно ропство Срба на овим просторима, прво од турског царства, а послије тога и од Аустро-угарског – рекао је Милуновић.

Милуновић је истакао да је око 25.000 сународника учествовало у саставу српске војске у Првом свјетском рату и дало велики допринос ослобађању и пробоју Солунског фронта, али и продору српске војске која је ослободила Београд, а потом и Бањалуку.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је да се српски народ доказао у одбрани своје слободе и отаџбине у великим ратовима.

– Наши преци и наша војска оставили су нам најсветије – слободу, али и обавезу да бранимо своју отаџбину, те да учимо да је бранимо и у миру, као и у рату – рекао је Кресојевић.

Улазак српске војске у Бањалуку 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора након вишевјековног ропства под Турцима, те од 1878. године под Аустроугарском.

Након херојске борбе и пробоја Солунског Фронта 15. септембра 1918. године, српска војска је за 45 дана ослободила Београд, а у Бањалуку је ушла 21. новембра 1918. године. У Првом свјетском рату погинуло је око 1,3 милиона Срба.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар