Обиљежене 24 године од одбране западних граница Српске

Парастосима, полагањем вијенаца и прогодним програмом данас су у Новом Граду обиљежене 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије у којој је убијено више од 100 српских цивила, војника и полицајаца.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је одбрана западних граница Српске једна од највећих и најзначајнијих битака у минулом рату.

„Уз побједе у митровданским офанзивама, одбрану Сарајевско-романијске регије и Подриња, те пробој Коридора, одбрана западних граница Српске била је битка којом је извојевана слобода“, рекао је он.

Милуновић је навео да је цијена слободе била велика јер су хрватске снаге убиле 111 Срба – 57 цивила и 54 војника и полицајца.

„Неселективно су тукли градове артиљеријом, што показује да су имали намјеру да протјерају комплетно српско становништво са ових простора. Захваљујући снажном отпору Војске Републике Српске, нанесен је пораз елитним јединицама хрватске војске. Ово је била велика побједа нашег народа“, рекао је он.

Предсједник Борачке организације Миломир Савчић каже да је по значају, ово била пресудна битка, једна од кључних које су утицале на одбрану Републике Српске у данашњим границама.

„Њихова намјера била је да Србе протјерају са својих огњишта“, рекао је он.

Савчић је нагласио да се то није десило, захваљујући Војсци Републике Српске, Министарству унутрашњих послова и народу.

„Одајем захвалност сваком припаднику Војске Републике Српске, сваком командиру и команданту који су тих дана не само бранили територију, него писали историју и бранили Српску“, истакао је он.

Савчић каже да завршетком рата нису престали изазови за Српску.

„Подржавамо мир и спремни смо да га са другима у БиХ градимо и чувамо, али и да бранимо Републику Српску“, поручио је он.

Командант одбране западних граница Српске, пензионисани генерал Момир Зец рекао је да је акција хрватске војске у септембру 1995. године била наставак ранијих дешавања и резултат војних споразума руководства Хрватске и тадашње републике БиХ.

„Циљ је био ставарање услова за унитарну БиХ без Републике Српске. Одлучност српског народа и Војске да одбрани своја огњишта допринијели су побједи, што је судбоносно утицало на даљи ток догађаја. Да је исход био другачији, посљедице би биле далекосежне“, истакао је Зец.

Зец каже да је за исход битке пресудно било повјерење народа у своју војску и одлучност Војске Републике Српске да брани српска огњишта.

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић сматра да је одбрана западних граница Српске била херојски чин.

Он је на напоменуо да су Нови Град, осим Војске Хрватске, напали припадници Петог коруса такозване Армије БиХ и истакао да је 25. септембра 1995. године Војска Републике Српске ослободила комплетно подручје ове општине.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да је напада хрватске војске показао да им циљ није војничка побједа, већ протјеривање српског народа.

„Важно је да смо се одбранили и одбранили темеље Републике Српске, која је услов нашег опстанка и увијек је на првом мјесту“, поручио је Дрљача.

Обиљежавање 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије почело је јутрос полагањем вијенаца код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у несељу Tуњица, код Новог Града.

Код споменика, гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Tуњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Драган Вуковић, делегације Народне скупштине Српске и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, коју предводи министар Милуновић.

Вијенце су положили и предсједник Борачке организације Миломир Савчић, делегације Организације старјешина Војске Републике Српске, Tрећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, општина Нови Град, Костајница и Козарска Дубица, као и општинских организација проистеклих из протеклог рата.

Након полагања вијенаца, код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду служен је парастос, а затим су положени вијенци.

Претходно се министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић јутрос састао са представницима општинске власти и некадашњим командантима Новоградске бригаде.

Обиљежавање у Новом Граду организује Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

На подручју западнокрајишких општина – Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијено је 111 лица, од којих 57 цивила, 44 припадника оружаних снага Републике Српске и шест припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана оФанзиве погинуло је 57 лица и то 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Tуњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар